Ciucă laudă raportul despre aderarea României la Schengen, deși nu l-a citit: Este „foarte pozitiv”

de: Cătălina Burghelea
27 10. 2022

Premierul Nicolae Ciucă a reiterat, joi, că raportul de evaluare privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen este „foarte pozitiv”, deși a recunoscut că nu l-a citit, deoarece nu a fost făcut public. Țara noastră încearcă de 11 ani să intre în zona de circulație liberă în Europa, dar aderarea a fost amânată de fiecare dată.

Nicolae Ciucă insistă că raportul despre aderarea României la Schengen este „foarte pozitiv”, deși nu l-a citit

„Raportul nu a fost public. Ce stiu e, din datele membrilor care au participat la analiza raportului, că raportul e unul foarte pozitiv, cu aprecieri de la toți, o dovadă a faptului ca România a facut ceea ce trebuia ca să îndeplinească condițiile Schengen”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

La final vizitei oficiale de la Bruxelles, șeful guvernului de la București a explicat că întâlnirea cu europarlamentarii români „a fost cât se poate de benefică – indiferent de culoarea politică, am convenit să ne folosim toate resursele și să facem astfel încât și să vedem ce înseamnă ridicarea MCV si aderarea la Schengen, obiective nationale pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit”. Potrivit premierului Ciucă „e foarte bine cunoscut că sunt unele probleme care trebuie clarificate în relaţia bilaterală cu Olanda”.

„Am demonstrat că suntem în măsură să protejăm graniţele externe. Am făcut-o şi mai abitir şi provocarea pe întreg serviciul de graniţă a fost una cât se poate de complexă şi dinamică şi azi putem să ieşim, după atâta timp, să spunem că România are procedurile îndeplinite”, a punctat oficialul român.

Misiune Schengen trimisă la București

Reamintim că experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre au prezentat, marți, la Bruxelles, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen în România şi Bulgaria. Unele surse guvernamentele au declarat atunci că părerea este una „foarte pozitivă” pentru țara noastră. Aceleași surse au precizat că Olanda nu şi-a trimis experţi, invocând faptul că misiunea „nu a fost suficient de largă”.

Ce minusuri are țara noastră

Săptămâna trecută, premierul olandez Mark Rutte a transmis că, în principiu, „nu are nimic împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, oficialul dând asigurări că, atunci „când sunt gata, se pot alătura”. În cadrul discursului său, prim-ministrul Olandei a dezvăluit ce probleme mai avem de rezolvat.

„Problema este următoarea. Pentru ambele (țări) avem nevoie de o actualizare și (a evaluării) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Acest lucru se face acum pentru România, dar nu și pentru Bulgaria. Aceasta este o problemă. În al doilea rând, misiunea care are loc în prezent, în cadrul mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen, nu este completă. În prezent, lipsesc (evaluările privind) Sistemul de Informații Schengen și modul în care sunt tratate returnările”, a menționat Rutte în Parlamentul Olandei.