Rareș Bogdan, reacție furioasă după ce Olanda a spus „nu” aderării României la Schengen. PSD cere USR să iasă din grupul Renew

Rareș Bogdan, reacție furioasă după ce Olanda a spus „nu” aderării României la Schengen. PSD cere USR să iasă din grupul Renew

Rareș Bogdan, liderul eurodeputaților PNL, a reacționat după ce parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție prin care se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Documentul a fost semnat deși a existat un vot covârșitor în Parlamentul Europeni privind rezoluția de aderare a celor două țări la Schengen.

Reacții după rezoluția Parlamentului olandez de a bloca aderarea României la Schengen

Liderul PNL a spus că România nu mai trebuie să accepte să primească încă o palmă. El a spus că Parlamentul de la Haga se află în acest moment în opoziție totală cu Parlamentul European, referindu-se la rezoluția adoptată de eurodeputați.

„Este o palmă pe care România o primește și nu mai trebuie să accepte să primească această palmă dată, pentru că de 32 de ani tot primim palme.

În momentul acesta, Parlamentul de la Haga este în totală opoziție cu Parlamentul European, unde 86% din totalul membrilor Parlamentului European – reprezentanții a 500 de milioane de cetățeni europeni –

au hotărât că România este pregătită cu cea mai largă majoritate a unei rezoluții adoptate vreodată în Parlamentul European pentru România în 15 ani”, a precizat Rareș Bogdan.

El a continuat spunând că diplomația română ar trebui să suplimenteze eforturile diplomatice pentru a negocia cu olandezii.

 „În momentul acesta, întreaga diplomație românească trebuie să ceară în continuare, reprezentanții Ministerului de Interne, ai Justiției, ai Ministerului de Externe, ai Reprezentanței României la Bruxelles și ai tuturor ambasadelor să ceară președinției cehe (n.r. – a Consiliului UE) ca în decembrie, pe 8, să aibă loc un vot în JAI cu privire la România și Bulgaria, pentru a ști după acest vot cum vom acționa în relația cu Olanda”, a completat Rareș Bogdan.

PSD cere ca USR să iasă din grupul Renew

Europarlamentarii care fac parte din grupul Renew și din partidul premierului olandez Mark Rutte au fost cei care s-au opus aderării României la Schengen. În acest context, PSD cere USR să părăsească grupul din Parlamentul European.

Ideea de solidaritate europeană, care este invocată zilele acestea inclusiv de președinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, și de către alți oficiali europeni, este benefică.

Însă, în contextul în care Olanda ține România în șah în privința aderării la spațiul Schengen, ideea de solidaritate riscă să se transforme în ipocrizie și dublă măsură.

De aceea, avem așteptări legitime ca statele europene să facă toate demersurile necesare ca să determine Olanda să nu se facă de râs blocând libertatea de mișcare a românilor.

Zilele acestea, și românii, și statele Uniunii Europene, și membrii Parlamentului European au văzut cum aceasta pune mai presus interesele economice și politice, decât ideea de unitate în UE”, se arată într-un comunicat semnat de Paul Stănescu, secretarul general al PSD.