Circ specific românesc: voucherele sociale, returnate. Cine e obligat să dea înapoi banii de mâncare

de: Mădălina Bahrim
05 07. 2022

În ultimele zile, sute de mii de români au intrat în posesia ajutorului de 250 de lei care le este distribuit prin intermediul unor vouchere sociale, dedicate achiziționării de alimente sau pentru plata meselor calde. Nu a durat mult, că au apărut deja problemele!

Suma de 250 de lei este primită de mai multe categorii de cetățeni, considerați de stat a fi vulnerabili din punct de vedere economic, în această perioadă marcată de scumpiri.

O dată la două luni, oamenii vor fi sprijiniți pentru a traversa mai ușor aceste momente dificile din punct de vedere financiar, conform legii.

Până aici, nimic nou și nicio problemă. Doar că intervine specificul românesc.

Circ de zile mari pe tichetele de masă. Trebuie să fie returnate

Printre persoanele care au intrat în posesia tichetelor de masă s-au numărat și unii pensionari aflați în centrele de îngrijire pentru vârstnici. Din moment ce aici beneficiază de hrană, oamenii sunt nevoiți acum să returneze ajutorul primit de la Guvern.

Prin urmare, românii care trebuie să returneze voucherele sunt vârstnicii internați în azil. Ei, conform legii, sunt exceptați de la măsură, dar probabil dintr-o eroare de o anumită natură, unii dintre ei au ajuns să primească acest ajutor.

Acesta nu este singura situație de acest tip care are ca obiect voucherele sociale. Au apărut informații conform cărora unii români ar fi cheltuit fondurile nu pe alimente de bază, așa cum cer autoritățile, ci pe chipsuri și sucuri.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre acest comportament deplasat și pare dezamăgit de ceea ce fac românii cu banii primiți de la bugetul public, adică din contribuțiile noastre.

„Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să știe și comercianții că nu vom deconta voucherele respective”, a spus ministrul Muncii.

Trebuie reținut că lista beneficiarilor legali de acest ajutor, potrivit legii adoptate în acest sens, arată astfel:

-Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
-Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
-Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
-Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.