Cine sunt românii care vor fi dați afară de la muncă, deși lucrau pentru o companie prietenă cu statul

de: Mădălina Bahrim
03 02. 2022

A doua lună din 2022 va băga în șomaj numeroși angajați români care lucrau la Electrica. Această companie, unde acționar majoritar este chiar statul român, tocmai a anunțat concedieri în rândul personalului.

Peste 48% dintre acțiunile Grupului Electrica SA sunt deținute de statul român, însă acest lucru nu e suficient pentru a proteja personalul, care va fi lovit, în scurt timp, de concedieri.

Ce a anunțat compania, mai exact

„Măsurile de natură organizatorică prevăzute în Planul de reorganizare au că obiective redimensionarea și redefinirea schemei de personal a societății, precum și a modului de organizare și funcționare al acesteia, pentru adaptarea optimă între numărul de personal și funcțiile îndeplinite de acesta la condițiile actuale de activitate pe piață de energie.

În mod concret, prin implementarea proiectului de transformare organizațională se vor obține: o reducere de la o structură existentă de 120 de posturi la o structură viitoare de 85 de posturi și o structură aplatizată prin reducerea numărului de niveluri ierarhice. Ca rezultat al acestui demers, numărul de entități organizaționale din cadrul societății se va reduce semnificativ – o diminuare cu 19%, în timp ce numărul de posturi de conducere/ coordonare se va reduce chiar mai mult – o diminuare cu 25%”, este mesajul companiei.

Furnizorii traversează o perioadă dificilă în acest moment, ei plângându-se, la rândul lor, de costul prea mare de achiziție, dar și de faptul că statul nu le-ar fi plătit sumele pentru compensarea facturilor. Prin urmare, aceștia se văd dispuși chiar să facă imprumuturi pentru a acoperi pierderile.

Conform informațiilor profit.ro, compania Electrica se vede nevoită „să contracteze anul acesta împrumuturi bancare suplimentare pe termen scurt pentru finanțarea activității curente în valoare de până la 1,5 miliarde lei, pentru care are nevoie de garanția companiei-mamă, întrucât suma menționată este mai mare decât valoarea contabilă totală a activelor Electrica Furnizare la 31 decembrie 2021, cifrată la sub 1,4 miliarde lei, iar grupul Electrica SA are rating corporativ de nivel BBB de la agenția Fitch Ratings, astfel că garanția sa este de natură să reducă costurile de finanțare ale subsidiarei de furnizare”.

Între timp, pentru consumatorii români, de la 1 februarie au intrat în vigoare noi măsuri de sprijin adoptate de stat, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor scumpirile de pe piețele de energie.

„Pentru populatie nimeni nu va plati mai mult de 0,80 bani pe kwh (n.a corect este 0,80 lei/kwh) pentru energie energie electrică și 0,31 bani (n.a corect este 0,31 lei/kwh) pentru kwh pentru gaze naturale indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kwh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kWh la energia electrică și circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu pe kwh energie electrică și 0,37 bani kwh la gaze naturale. Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie si martie”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.