În România există anumite joburi la care un român ar putea câștiga până la 10.000 de euro, în condițiile în care o persoană care lucrează ca sudor în România câștigă, de obicei, în jur de 2.360 de lei pe lună. Salariile variază de la 1.180 de lei, cel mai mic, la 3.660 de lei, cel mai mare. De cealaltă parte, în IT sunt cele mai mari salarii din România.
Deși ar putea părea ciudat și neadevărat, realitatea este că atât ar putea câștiga un român care lucrează ca sudor. Pe piața muncii din Rămânia, meseria de sudor, ca multe altele, a devenit o raritate, și din acest motiv ajung să fie atât de bine remunerate.
Sunt cazuri în care, companii importante au oferte de muncă pentru această categorie profesională, oferind salarii care pot, într-adevăr să ajungă și la 9.200 de euro, fapt confirmat și de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.
„Azi de dimineaţă m-am întâlnit cu o companie care mi-a spus că are nevoie de sudori. Lucrează în România şi vrea sudori calificaţi în mai multe zone pe care îi plăteşte cu 9.200 de euro net”, a declarat Mihnea Costoiu, în cadrul conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.
Salariile de sudor în România variază între 1.180 de lei pe lună, salariul minim, și 3.660 de lei pe lună, salariul maxim.
Conform ultimelor date statistice, salariul mediu poate ajunge și la 2.360 de lei pe lună. Asta înseamnă că jumătate dintre persoanele care lucrează ca sudor câștigă mai puțin de 2.360 de lei, în timp ce cealaltă jumătate câștigă mai mult de 2.360 de lei.
În strânsă legătură cu salariul mediu, statistica spune că 25% dintre cei care lucrează ca sudor câștigă mai puțin de 1.590 de lei, în timp ce 75% dintre ei câștigă mai mult de 1.590 de lei. În distribuția salariilor la nivel național, 75% dintre sudori câștigă mai puțin de 3.010 de lei, în timp ce 25% câștigă mai mult de 3.010 de lei.
Salariile, în general, cresc în funcție de nivelul de experiență, care este cel mai important factor în stabilirea salariului. În mod firesc, cu cât mai mulți ani de experiență, cu atât salariul este mai mare.
De exemplu, un sudor cu mai puțin de doi ani de experiență va câștiga aproximativ 1.420 de lei pe lună. În timp ce o persoană cu un nivel de experiență între doi și cinci ani ar trebui să câștige 1.880 de lei pe lună, cu 32% mai mult decât cineva cu mai puțin de doi ani de experiență.
Mergând mai departe, un nivel de experiență între cinci și zece ani aduce un salariu de 2.510 de lei pe lună, cu 34% mai mult decât o persoană cu doi până la cinci ani de experiență. Știm cu toții că studiile superioare echivalează cu un salariu mai mare, și poate aduce bani în plus la venituri.
Atunci când nivelul de educație este de liceu, salariul mediu al unui sudor este de 2.100 de lei pe lună. Un angajat, cu un certificat sau o diplomă, primește un salariu de 3.340 de lei pe lună, cu 59% mai mult decât cineva care are o diplomă de liceu.
Munca de sudor ste considerată a fi un loc de muncă bazat pe un nivel scăzut de bonusuri, din cauza implicării în general limitate în generarea directă de venituri, cu excepții, desigur.
Angajații din sectorul public din România câștigă cu 7% mai mult decât cei din sectorul privat, în medie, în toate sectoarele, conform datelor. De exemplu, un sudor va încasa în sectorul privat un salariu de 8.760 de lei, în timp ce în sectorul public, un angaja v avaea un salariu cu cel puțin 7% mai mult, adică 9.380 de lei.
Dar există și companii, așa cum relatam anterior, care pot oferi unui sudor calificat, cu diplomă de specialitate, și salarii extrem de tentante, de până la 9.200 de euro net.