Rishi Sunak este oficial premierul Marii Britanii. Promite să repare greșelile făcute de Liz Truss

de: Anca Lupescu
25 10. 2022

Prim-ministrul britanic Liz Truss a demisionat joi, punând capăt unui scurt mandat de 44 de zile, afectat de haosul „mini-bugetului”, de turbulențe economice și de săptămâni de lupte politice interne.

Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii

Update 25 octombrie, ora 12.08. În primul discurs în calitate de premier al Marii Britanii, Rishi Sunak a spus că guvernul său va avea integritate, profesionalism și responsabilitate la toate nivelurile: „Încrederea se câștigă și eu o voi câștiga pe a dumneavoastră”.

„Voi fi mereu recunoscător lui Boris Johnson pentru realizările sale incredibile ca prim-ministru și îi prețuiesc căldura și generozitatea”, a spus Sunak. Continuând să vorbească despre Johnson, noul premier a încercat să abordeze și ideea că nu are un mandat și ar trebui să convoace alegeri generale: „Știu că [dl Johnson] ar fi de acord că mandatul pe care l-a câștigat partidul meu în 2019 nu este proprietatea exclusivă a niciunui individ. Este un mandat care ne aparține și ne unește pe toți”.

Apoi, Sunak a enumerat promisiunile din epoca Johnson, cum ar fi creșterea nivelului de trai și construirea unei economii care „îmbrățișează oportunitățile Brexit”.

De asemenea, Rishi Sunak a promis că va repara greșelile făcute de Liz Truss: „În acest moment, țara noastră se confruntă cu o criză economică profundă. Consecințele Covid încă persistă. Războiul lui Putin din Ucraina a destabilizat piețele energetice și lanțurile de aprovizionare din întreaga lume. Vreau să-i aduc un omagiu predecesoarei mele Liz Truss. Nu a greșit dacă a vrut să îmbunătățească creșterea econimică în această țară. Este un scop nobil (…), dar s-au făcut unele greșeli”.

Update 25 octombrie, ora 13.36. Rishi Sunak a avut prima sa întâlnire oficială cu Regele Charles al III-lea, care i-a încredințat mandatul de a forma guvernul britanic, notează Sky News. Astfel, Rishi Sunak devine oficial prim-ministrul țării, al treilea în ultimele luni, după plecarea lui Boris Johnson în vară și după un mandat scurt al lui Liz Truss.

Update 25 octombrie, ora 11.00. Rishi Sunak, declarat noul lider al Partidului Conservator, urmează să fie primit în audienţă de Regele Charles al III-lea, care îl va numi oficial premier al Marii Britanii, notează The Guardian.

Update 24 octombrie, ora 16.25. Fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak a rămas singurul candidat pentru funcţia de lider al Partidului Conservator de premier al Marii Britanii. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Penny Mordaunt, sa-a retras și ea, după ce Boris Jonhson a făcut același anunț.

Rishi Sunak a reușit o revenire politică spectaculoasă pentru a deveni următorul prim-ministru, după ce rivala Penny Mordaunt a renunțat.

Fostul cancelar a obținut luni sprijinul parlamentarilor conservatori pentru a-i succeda lui Liz Truss în funcția de lider conservator și va intra în Downing Street la mai puțin de două luni după ce a pierdut ultima cursă.

Sunak va fi primul prim-ministru hindus din Marea Britanie, primul de origine asiatică și cel mai tânăr din ultimii peste 200 de ani, la vârsta de 42 de ani.

Update 24 octombrie, ora 6.50. Boris Johnson a anunțat, duminică seara, că se retrage din cursa pentru conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie și, implicit, din cursa pentru funcția de premier. Decizia îi maximizează șansele lui Rishi Sunak de a deveni noul șef al guvernului de la Londra.

Potrivit lui Boris Johnson, el obținuse 102 semnături pentru a candida, adică peste pragul minim necesar, dar se retrage deoarece „nu poți guverna eficient, dacă nu ai un partid unit în parlament”.

„Cred că sunt bine plasat pentru a oferi o victorie conservatorilor în 2024 – și în seara asta pot confirma că am trecut de obstacolul foarte înalt al celor 102 nominalizări și aș putea să îmi depun candidatura mâine. Există o șansă foarte mare ca eu să am succes în alegerile din Partidul Conservator. Dar, în cursul ultimelor zile, am ajuns din păcate la concluzia că pur și simplu nu ar fi cel mai bun lucru de făcut”, a declarat Johnson.

Știrea inițială

Vorbind în fața Downing Street, Truss a declarat că și-a prezentat demisia regelui Charles după ce s-a întâlnit cu Graham Brady, liderul Comitetului 1922 al Partidului Conservator, mai devreme joi.

„Având în vedere situația, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator”, a declarat ea într-un scurt discurs joi după-amiază.

Plecarea prim-ministrului vine după zile de demisii la nivel înalt și după ce un număr tot mai mare de parlamentari conservatori au cerut public demisia lui Truss.

Truss a declarat că va rămâne în funcție ca prim-ministru interimar până la desemnarea unui succesor, fiind de așteptat ca un concurs de conducere să aibă loc în cursul săptămânii viitoare.

Principalii pretendenți la funcția supremă sunt:

Rishi Sunak

Rishi Sunak, fostul ministru de finanțe al Marii Britanii și principalul adversar al lui Truss în cursa pentru conducerea Partidului Conservator din acest an, este văzut acum ca favorit pentru a o înlocui.

În ciuda faptului că a pierdut în fața lui Truss în runda finală a votului membrilor conservatori, el a fost alegerea principală în rândul parlamentarilor partidului și este considerat o pereche de mâini sigure în domeniul fiscal.

Critica sa la adresa „reducerilor de taxe nefinanțate” ale premierului pare să fi fost justificată.

În vârstă de 42 de ani, căreia i se atribuie meritul de a fi condus economia Marii Britanii în perioada de apogeu a pandemiei Covid-19, este văzut de susținători ca fiind bine plasat pentru a conduce țara prin criza tot mai gravă a costului vieții.

Cu toate acestea, unii au pus sub semnul întrebării capacitatea sa de a reunifica Partidul Conservator divizat, având în vedere că a jucat un rol-cheie în înlăturarea lui Boris Johnson și fiind implicat în controversele legate de statutul fiscal al soției sale.

Ca atare, unii deputați conservatori au propus ca o opțiune mai acceptabilă din punct de vedere politic să fie ca Sunak să formeze o echipă cu Penny Mordaunt, care candidează la conducerea partidului, cei doi fiind considerați în măsură să obțină împreună suficient sprijin pentru a se asigura de susținerea parlamentarilor fără a fi nevoie de un vot îndelungat al membrilor.

Penny Mordaunt

Fostul ministru al Apărării Penny Mordaunt a ieșit în evidență în timpul cursei pentru conducerea partidului din vară, înainte de a termina pe locul trei, după Truss și Sunak.

Privită în general ca un candidat de consens, Mordaunt a fost a doua după Sunak în votul deputaților până în ultima rundă a cursei, iar de atunci a menținut legăturile cu deputații conservatori în actualul său rol de lider al Camerei Comunelor.

În vârstă de 49 de ani, aceasta a scăpat, de asemenea, în mare parte nevătămată de controversele legate de plecarea lui Johnson și, de atunci, și-a demonstrat abilitățile de lider în primele săptămâni haotice ale mandatului de premier al lui Truss.

Luni, ea a vorbit în Camera Comunelor în numele lui Truss cu privire la demiterea fostului ministru de finanțe Kwasi Kwarteng. Dar ea s-a distanțat și din punct de vedere economic de Truss, criticând poziția premierului în privința unor politici cheie, cum ar fi ajutoarele sociale.

Boris Johnson

În ciuda faptului că a fost înlăturat din funcție cu doar trei luni în urmă, unii parlamentari conservatori au sugerat că fostul premier Boris Johnson ar putea reveni la funcția de conducere.

Fostul secretar de stat pentru cultură și aliat apropiat al lui Johnson, Nadine Dorries, a scris joi pe Twitter că acesta este singurul parlamentar cu „un mandat din partea membrilor de partid și a publicului britanic”, după ce a câștigat alegerile generale din 2019.

Johnson s-a bucurat anterior de un nivel ridicat de popularitate până când și-a pierdut credibilitatea în ultimele luni ale mandatului său de premier, pe fondul unui scandal politic legat de încălcarea regulilor Covid-19 și de legăturile sale cu parlamentarul căzut în dizgrație Chris Pincher.

În vârstă de 58 de ani, fostul premier nu a vorbit recent despre planurile pentru o a doua candidatură la conducerea țării, dar în discursul său de adio a făcut aluzie la o viitoare revenire în funcție cu aceste cuvinte: „Hasta la vista, baby” sau „ne vedem mai târziu”.

Jeremy Hunt

Noul ministru de finanțe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, adus pentru a-l înlocui pe Kwasi Kwarteng, este considerat cea mai puternică figură din guvern după ce a venit să revizuiască planul economic al lui Truss și să calmeze piețele haotice.

În vârstă de 55 de ani, acesta este văzut ca o opțiune stabilă, după ce a ocupat anterior mai multe funcții guvernamentale de rang înalt, inclusiv cea de ministru de externe, ministru al sănătății și ministru al culturii.

Cu toate acestea, el a eșuat anterior într-o serie de candidaturi în funcții de conducere și joi s-ar fi retras din viitoarele candidaturi.

Luni, Hunt a lăsat să se înțeleagă că nu va candida, declarând: „Eu o exclud, doamna Hunt o exclude, trei copii Hunt o exclud”.