Boris Johnson a demisionat din fruntea Partidului Conservator. Cum se alege un nou premier și care sunt opțiunile

Boris Johnson a demisionat din fruntea Partidului Conservator. Cum se alege un nou premier și care sunt opțiunile

Johnson a demisionat din funcția de lider conservator, dar va rămâne premier până în toamnă. Boris Johnson a demisionat astăzi din funcția de lider al Partidului Conservator și a făcut câteva declarații.

Boris Johnson a demisionat

Boris Johnson a demisionat din funcția de lider al Partidului Conservator și va renunța la funcția de prim-ministru atunci când se va găsi un nou lider. El a stat mai puțin de trei ani în funcție, în ciuda faptului că a câștigat o majoritate uriașă la alegerile generale din 2019.

Această decizie vine în contextul în care valul de demisii din guvernul și partidul lui Johnson, începând de marți seara, s-a apropiat de 60, membrii Partidului Conservator exprimându-și public, unul după altul, lipsa de încredere în premier.

Căderea lui Johnson pune capăt reputației sale de prim-ministru „de teflon”.

„Este clar că acum este voința Partidului Conservator parlamentar că trebuie să existe un nou lider”, a declarat joi Johnson în declarații făcute în fața Downing Street.

„Procesul de alegere a acestui nou lider ar trebui să înceapă acum”.

Boris Johnson, demis din fruntea Partidului Conservator

Totuși, Boris Johnson va rămâne în funcția de premier până în toamnă.

De obicei, se așteaptă ca prim-miniștrii demisionari să rămână în funcție până când se găsește un succesor. Dar cum se întâmplă acest lucru?

Cum își aleg conservatorii un nou lider?

Odată ce un lider conservator a demisionat, se declanșează alegeri pentru un nou lider al partidului. Conform regulilor actuale, candidații au nevoie de sprijinul a opt parlamentari conservatori pentru a candida.

După ce toți candidații s-au declarat – dacă există mai mult de doi candidați – deputații conservatori vor organiza o serie de voturi până când vor rămâne doar doi.

În primul tur, candidații trebuie să obțină 5% din voturi pentru a rămâne în cursă (în prezent, 18 deputați).

În al doilea tur, trebuie să obțină 10% (în prezent 36 de deputați). În următoarele runde, candidatul cu cel mai mic număr de voturi este eliminat.

Când rămân doi parlamentari, toți membrii Partidului Conservator din întreaga țară – deci nu doar parlamentarii – vor vota pentru câștigător.

Cum este desemnat următorul prim-ministru?

Cel care câștigă concursul pentru a conduce Partidul Conservator, va deveni liderul partidului cu cel mai mare număr de parlamentari în Parlament.

Prin urmare, Regina îi va cere să formeze un guvern.

Atunci când un prim-ministru demisionează, nu se organizează automat alegeri generale.

Cel mai târziu în ianuarie 2025 pot fi organizate alegeri, dar noul prim-ministru ar putea alege să convoace alegeri înainte de această dată.

Boris Johnson intenționează să rămână prim-ministru până în toamnă.

Asta înseamnă că va rămâne în funcție până când conservatorii vor alege un nou lider, așa cum au făcut predecesorii săi Theresa May și David Cameron atunci când au demisionat.

În teorie, dacă ar pleca imediat , regina ar putea numi un lider interimar, probabil un membru al cabinetului, care să preia conducerea până la găsirea unui nou lider.

Aceasta ar fi o situație foarte neobișnuită.

Cine l-ar putea înlocui pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru?

În acest moment, nu există un succesor evident al lui Johnson, dar există mai mulți potențiali candidați.

Foștii miniștri ai cabinetului Jeremy Hunt și Sajid Javid au candidat anterior la conducere și ar putea alege să facă acest lucru din nou.

Alți posibili pretendenți sunt::

  • Fostul secretar de stat pentru nivelare Michael Gove
  • Ministrul comerțului internațional Penny Mordaunt
  • Fostul cancelar Rishi Sunak
  • Ministrul de externe Liz Truss
  • Președintele Comisiei pentru afaceri externe, Tom Tugendhat,
  • Secretarul Apărării Ben Wallace
  • Cancelarul Nadhim Zahawi

Ce puteri mai are Boris Johnson?

Imediat după demisia, Boris Johnson nu are autoritatea de a introduce politici noi și radicale.

El va reprezenta în continuare Regatul Unit în străinătate și poate continua să facă numiri publice sau modificări în echipa sa de miniștri.

Unul dintre actele sale finale în funcție va fi probabil acordarea de titluri de cavaler și numiri în Camera Lorzilor în lista de onoruri pentru demisie.