Revine Boris Johnson după demisia lui Liz Truss? Conservatorii ar face orice ca să îl oprească

Revine Boris Johnson după demisia lui Liz Truss? Conservatorii ar face orice ca să îl oprească

Boris Johnson se gândește la o revenire politică uimitoare. Adversarii săi din cadrul Partidului Conservator complotează deja cum să-l oprească. Fostul prim-ministru britanic – destituit în urmă cu doar trei luni, după o retragere în masă a propriilor săi miniștri – ia în considerare posibilitatea de a se înscrie în competiția pentru a deveni liderul conservator după mandatul dezastruos al succesoarei sale Liz Truss, care a demisionat joi după 44 de zile la putere.

Boris Johnson își pregătește revenirea, după mandatul dezastruos al lui Liz Truss?

Deputații conservatori au glumit săptămâna trecută, spunând că Truss, al cărei mini-buget a declanșat haosul pe piețele financiare luna trecută, a realizat multe în scurta sa perioadă de timp în funcție, „îngropând regina, lira sterlină… și Partidul Conservator”.

Johnson speră să valorifice această teamă, după ce a revigorat spectaculos soarta conservatorilor la ultimele alegeri generale din 2019.

Câțiva parlamentari conservatori, în special unii din zonele post-industriale din nordul Angliei care au votat conservator pentru prima dată acum trei ani, încă mai cred că Johnson este cel mai bine plasat pentru a-i ajuta să-și păstreze locurile.

„Alegerile din 2024 vor fi super-drepte”, a remarcat un parlamentar conservator care își analizează opțiunile.

Conservatorii nu îl vor pe fostul premier înapoi

Dar o mulțime de figuri conservatoare de rang înalt se tem că revenirea la Johnson, acum o figură extrem de divizivă, ar putea diviza definitiv partidul. Iar un efort coordonat este deja în curs de desfășurare pentru a pune frână ofertei sale pentru putere.

„Partidul se va rupe în bucăți sub conducerea lui Boris”, a declarat un parlamentar care i-a fost anterior loial. „Parlamentarii spun deja că vor dezerta sau vor renunța”.

„Îl voi opri pe Boris cu orice preț”, a adăugat un alt parlamentar. „Dacă va câștiga, înseamnă sfârșitul Partidului Conservator”.

Un al treilea a spus că sunt hotărâți să voteze tactic împotriva lui Johnson și că ar putea părăsi partidul definitiv dacă acesta va câștiga, scrie Politico.

Fostul lider conservator Michael Howard s-a exprimat fără menajamente joi seară, avertizând că revenirea lui Johnson nu ar duce decât la mai multă „psihodramă” pentru națiune și declarând la Times Radio: „Boris a avut șansa lui”.

Orice speranță a unei reveniri a lui Johnson este complicată de noile reguli stabilite pentru concursul pentru înlocuirea lui Truss.

Planul liderilor Partidului Conservator

După ce s-au întâlnit joi după-amiază, marii șefi ai Partidului Conservator au dezvăluit un plan care reprezintă un obstacol pentru fostul prim-ministru. Oricine dorește să candideze în concurs va avea nevoie de sprijinul a cel puțin 100 de parlamentari.

Acest lucru impune un prag neobișnuit de ridicat pentru ca Johnson să treacă de colegii săi parlamentari și să ajungă la scrutinul final al celor aproximativ 180.000 de membri de bază ai partidului, în rândul cărora ar fi favorit la victorie.

În Westminster se vorbește chiar și despre faptul că persoane de rang înalt din partid fac presiuni asupra foștilor candidați la conducere, Rishi Sunak și Penny Mordaunt, pentru a ajunge la o înțelegere prin care, dacă amândoi ajung în turul doi, cel care are cele mai puține voturi se retrage din competiție și îl susține pe celălalt.

Acest lucru ar încorona un nou lider la începutul săptămânii viitoare – evitând astfel necesitatea unui scrutin al membrilor conservatori în întregime