Cine a fost Constantin Tănase, actorul fabulos al României: viața sa, între extaz și agonie, de la “femeia senzațională” la misterul morții

de: Cojocaru Cristian
13 05. 2022

Unul dintre cei mai cunoscuți actori români, Constantin Tănase a avut parte de o viață cu suișuri și coborâșuri. De la extaz la agonie, viața acestuia a fost presărată cu mister și cu perioade grele.

Însăși viața marelui actor este demnă de un scenariu de teatru, în care chiar actorul principal a avut nevoie să străbată un drum lung și plin de obstacole pentru a ajunge la visul care-i sălășuia în minte. Marele vis al acestuia era acela de a deveni actor.

Născut la data de 5 iulie 1880, în Vaslui, acesta provenea dintr-o familie modestă. Tatăl său, Ion Tănase ocupa funcția de laborant de farmacie, în timp ce mama marelui actor era casnică. Cântecele populare și romanțele reprezentau atmosfera de zi cu zi din casa acestuia.

Așa a ajuns să iubească muzica, discplină care i-a adus notele maxime în primii ani de școală. Cu toate că nu i-a plăcut foarte mult școala, acesta s-a îndrăgostit iremediabil de scenă, încă de la primul contact cu aceasta. Nu rareori, în timpul anilor de școală, participa la spectacolele de la Grădina „Pîrjoala”.

Alături de câțiva prieteni, Constantin Tănase a constituit un grup de teatru, iar prima reprezentare a avut loc în beciul casei, urmând ca apoi scena să fie cu „deschidere” în hambar. Prima sa experiență ca actor a avut loc în cadrul trupei de teatru condusă de Mordechai Segalescu.

Actorul Constantin Tănase

Viața actorului Constantin Tănase poate fi un adevărat scenariu

Aceștia căutau un actor amator, iar Constantin Tănase era cel care trăgea lozul norocos. Cu toate că acesta visa încă de mic să devină actor, acesta s-a înscris la liceul militar din Iași, unde a fost respins pe motiv medical. A încercat la Brăila, însă lipsa banilor și-au spus cuvântul.

Nu a trecut mult și a devenit învățător în mediul rural, iar după ce și-a pierdut slujba, Constantin Tănase alegea să meargă în București. Aici s-a înrolat ca voluntar la Regimentul 1 Geniu București, iar după armată a mers mai departe la școala de telegrafiști.

Visul său nu a fost uitat, înscriindu-se la Conservatorul de Artă Dramatică. Din lipsa banilor, a fost nevoit ca la examenul de admitere să se prezinte în uniforma militară. Acest lucru i-a adus un avantaj, pentru că a reușit să-l impresioneze pe C.I. Nottara care făacea parte din comisia de admitere și care l-a acceptat la clasa sa de comedie.

Pe perioada studiilor, din cauza lipsei banilor, Constantin Tănase a fost nevoit să cânte în corul bisericii și să vândă unsoare pentru copitele cailor. Ulterior, s-a angajat în armată, iar pentru o vreme era plutonier dar și actor pe scena Teatrului Național.

În anul 1905 absolvă Conservatorul și a început să lucreze ca actor. Doisprezece ani mai târziu se căsătorește cu Virginia Niculescu. Cel mai mare vis al său era acela de a avea propriu teatru. Astfel că a închiriat locul din Grădina Academiei din București și înființează Teatrul ”Cărăbuș”, care își deschide porțile pe 2 iulie 1919, inaugurarea fiind un mare succes al epocii.

Din proprii săi bani acesta o aduce pe dansatoarea de culoare Josephine Baker supranumită și “femeia senzațională”, pe care a zărit-o la Londra. Fiind conștient de faptul că viața sa deține numeroase povești, s-a gândit chiar să facă o peliculă despre fiecare poveste, cum a ajuns de la sărăcie la Conservator și ulterior, la titlul de director de teatru.

În anul 1932, la Berlin, Constantin Tănase se întâlnește cu Charlie Chaplin, iar filmul este turnat atât în București cât și în capitala Germaniei. În ultimul an al celui de-Al Doilea Război Mondial, în data de 29 august, acesta moare în casa sa din București.

Se presupune că ar fi fost ucis de către Armata Roșie, iar cu puțin timp înainte de a-și trăi ultima zi din viață, acotrul a fost arestat din cauza unui cuplet care, se pare că i-a deranjat pe ruși. Varianta oficială a morții acestuia afirmă că marele actor a murit din cauza unei amigdalite provcate de o bere rece.