Cea mai nouă lovitură pentru Bitcoin vine din Rusia: după scumpirile la gaz, rușii devalorizează criptomonedele

de: Alexandru Puiu
24 01. 2022

În contextul în care minatul de criptomonede a devenit o gaură neagră energetică, iar aura de ilegalitate din jurul plăților efectuate cu Bitcoin nu va dispărea complet niciodată, cea mai nouă lovitură la adresa criptoactivelor nu vine ca o surpriză.

În timp ce în anumite țări poți ajunge să-ți cumperi un apartament în Bitcoin sau să-ți primești salariul în criptomonede, în altele, interdicțiile la adresa criptoactivelor iau amploare. Cea mai recentă tentativă de a pune bețe în roate amatorilor de Bitcoin, Ether, Dogecoin și altele vine din Rusia și este una cât se poate de serioasă.

Autoritățile ruse, sătule de Bitcoin și alte criptomonede

Banca Centrală a Rusiei a inițiat un proiect prin care speră să obțină interzicerea utilizării de criptomonede pe întregul teritoriu rusesc. În același timp, își dorește introducerea unei interdicții legate de minarea oricărui fel de criptoactive în țara lui Putin. Printre principalele motive citate se numără faptul că Bitcoin și alte criptomonede reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare, a bunăstării cetățenilor și a suveranității politicii sale monetare, conform Reuters.

Aceasta este doar cea mai recentă măsură severă contra criptomonedelor pe plan global. Anterior, guverne din Asia şi până în Statele Unite şi-au exprimat temeri similare, că monedele digitale exploatate în mod privat, extrem de volatile, ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare şi monetare, scrie Agerpres.

Nu este prima oară când rușii vin cu astfel de semnale în piață împotriva Bitcoin. În trecut, însă, principalul argument a fost că monedele virtuale pot fi folosite pentru finanțarea terorismului și în scopul spălării banilor. În teorie, criptomonedele au primit statul legal în 2020 în Rusia, dar a fost interzisă utilizarea lor ca mijloc de plată.

Deși mai sunt câteva etape până la impunerea restricțiilor detaliate mai sus, dacă proiectul se va ratifica ar putea duce la scăderea valorii criptomonedelor, având în vedere că utilizatorii de Bitcoin, Ether, Dogecoin și alte criptoactive fac anual tranzacții de aproximativ cinci miliarde de dolari. Chiar și așa, este important de reținut că, momentan, nu sunt luate în calcul restricţii privind deţinerea de criptomonede, a oferit asigurări Elizaveta Danilova, şeful Departamentului de stabilitate financiară de la Banca Rusiei.