Cea mai mică baterie pentru cele mai mici computere din lume: ce știm despre noua invenție a oamenilor de știință

de: Iulia Kelt
03 03. 2022

Cea mai mică baterie din lume, pentru cel mai mic computer, pe cale să devină realitate. Oamenii de știință par să fi descoperit o metodă de a face imposibilul, posibil.

Era o vreme, nu cu mult timp în urmă, când computerele erau atât de mari, încât ocupau încăperi întregi. Astăzi, unele unități de procesare pot fi la fel de mici ca un fir de praf – iar asta nu este deloc o exagerare. Spre exemplu, comparat cu un bob de orez, cel mai mic computer din lume ar putea părea infim, din punct de vedere al dimensiunii.

Chiar și așa, cercetătorii au întâmpinat o problemă, de-a lungul timpului. De vreme ce crearea unui nano-computer s-a dovedit a fi posibilă, atașarea unei baterii de dimensiuni reduse le-a dat acestora bătăi de cap.

Având foarte puțin spațiu pentru depozitare, cele mai mici computere trebuie să se bazeze pe celulele cu ultrasunete sau fotovoltaice pentru a încărca, în mod continuu, microbateriile cu energie, din vibrații sau lumina soarelui. Acest lucru are dezavantajele sale, deoarece computerul nu va funcționa fără o sursă de alimentare constantă sau în locuri lipsite de lumină naturală, spre exemplu, în corpul uman.

Cea mai mică baterie din lume e pe cale să devină realitate

Câțiva oameni de știință din Europa propun, așadar, o soluție alternativă: o microbaterie bazată pe plierea unor straturi mici, într-un fel de „origami”. Cu toate că, în momentul de față, vorbim despre un prototip, rezultatele preliminare sunt încurajatoare.

„Există o nevoie acerbă de a dezvolta baterii de înaltă performanță, care să aibă dimensiuni milimetrice sau chiar submilimetrice, deoarece astfel de sisteme de stocare a energiei ar facilita dezvoltarea de microsisteme cu adevărat autonome”, au scris cercetătorii.

Bateriile de computer de dimensiuni normale se bazează, de obicei, pe „chimie umedă”, ceea ce înseamnă că foliile metalice care conduc electricitatea sunt plasate în contact cu electroliții lichizi, pentru a crea un flux de energie. Cu toate acestea, unele baterii pe bază de cip nu sunt congruente cu electroliții lichizi.

Ca atare, inventatorii acestei noi microbaterii au „stors” un electrolit solid între două microcipuri, vopsite cu o peliculă super subțire de electrozi, unul pozitiv, unul negativ. Acest electrolit solid, totuși, nu este la fel de eficient ca un unul lichid.

Din fericire, există o altă modalitate de a face ca materialul să se „plieze” de unul singur și poartă numele neoficial de „micro-origami”. Tehnica funcționează ca un jaluzea rulantă.

Dincolo de detaliile pur tehnice, dacă noua baterie va trece de stadiul de prototip, putem vorbi despre o adevărată revoluție în domeniul tehnologiei.