Biden interzice importurile de petrol rusesc. Zelenski: „Sunt recunoscător Statelor Unite“

de: Emanuela Pana
08 03. 2022

Preşedintele american Joe Biden ar urma să interzică importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia, ca urmare a invaziei declanșate de Putin în Ucraina. Întrucât în prezent există un dezacord între națiunile europene cu privire la interzicerea energiei rusești, SUA vor face mișcarea unilateral, fără aliații săi europeni. „Nu putem plăti petrolul și gazele cu sângele Ucrainei“. Mai multe detalii, în continuare.

Cea mai mare lovitură a SUA pentru Rusia

UPDATE: Joe Biden interzice importurile de petrol. Zelenski se declară recunoscător

Președintele american Joe Biden a anunțat marți seara interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Această mișcare va avea efect doar în ceea ce privește petrolul pe care SUA îl importă din Rusia, în procent de 8%, întrucât Statele Unite nu importă gaze naturale din această țară.

„Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o nouă lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin“, le-a spus președintele jurnaliştilor, la Casa Albă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat recunoscător Statelor Unite și lui Joe Biden pentru interdicția pusă pe importurile energetice din Rusia.

„Sunt recunoscător Statelor Unite și președintelui Joe Biden pentru faptul că au lovit direct în inima mașinăriei de război a lui Putin prin interzicerea importurilor de petrol, gaz și cărbune din Rusia. Să încurajăm și alte țări și lideri să vă urmeze“, a notat Volodimir Zelenski pe Twitter.

Se așteaptă ca președintele american Joe Biden să anunțe marți interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA, ca parte a eforturilor administrației sale de „a continua să tragă Rusia la răspundere pentru războiul său neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei“, relatează independent.co.uk.

Statele Unite, care nu sunt atât de dependente de energia furnizată de Rusia precum sunt alte țări din Europa, ar urma să facă această mișcare unilateral, fără fără aliații săi europeni, din cauza dezacordului dintre națiunile europene în ceea ce privește interzicerea importurilor de energie din țara condusă de Vladimir Putin.

După cum am mai spus-o și aici, Rusia este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de gaze și petrol, dar și cel mai mare exportator.

Luni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, propunând chiar un boicot asupra petrolului şi a altor produse ruseşti, precum şi oprirea exporturilor spre țara vecină. Liderul de la Kiev a mai spus că presiunea economică trebuie crescută, cerând practic un embargou comercial internaţional asupra Rusiei.

Având în vedere presiunea politică extremă din SUA, oficialii americani au hotărât că pot să ia o decizie fără partenerii europeni și fără a crea probleme majore.

Citește și: Planul Europei pentru a rupe dependența privind importul de gaze din Rusia

Biden interzice importurile de petrol rusesc

O altă reacție împotriva Rusiei vine din Lituania, al cărei ministru de Externe a cerut embargouri asupra vânzărilor de energie din Rusia: „Nu putem plăti petrolul și gazele cu sângele Ucrainei“, potrivit BBC.

Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson a declarat ieri, 7 martie, că Europa nu poate opri peste noapte utilizarea petrolului și gazelor din Rusia.

„Există dependențe diferite între țări și trebuie să avem în vedere acest lucru. Nu putem pur și simplu să închidem utilizarea petrolului și gazelor peste noapte, chiar și din Rusia“, a spus Johnson.

Acesta a mai afirmat că o astfel de decizie ar trebui luată de comun acord, după ce fiecare țară se asigură că are proviziile necesare.

„Să ne asigurăm că ne mișcăm cu toții în aceeași direcție“, a solicitat premierul.

Germania se opune și ea noilor sancțiuni impuse Rusiei, având în vedere că importă 55% din gazul său de la ruși.