Cea mai ciudată consecință a războiului din Ucraina: de ce vor crește salariile, cu cât, pentru cine

de: Alexandru Puiu
17 03. 2022

Când vine vorba de programatori, există de mulți ani un deficit semnificativ în Europa comparativ cu cererea, iar acesta nu a făcut decât să se acutizeze în contextul războiului din Ucraina. Singura soluție este majorarea salariilor pentru cei care activează în acest domeniu.

La fel ca în cazul majorității țărilor din estul Europei, meseria de programator este foarte populară printre cei care vor să câștige un pic mai bine. Cu toate acestea, a existat întotdeauna și se va accentua în continuare deficitul de personal în IT. Având în vedere invazia Ucrainei și numărul mare de programatori care nu vor mai fi disponibili, realitatea din piață este că va crește foarte mult concurența pentru oamenii rămași în domeniu.

Războiul din Ucraina, o lovitură pentru muncitorii din IT

Deficitul de programatori din această regiune a Europei va crește la aproape 40%, în timp ce costurile aferente proiectelor IT și salariile programatorilor se vor majore cu până la 20%. Aceasta este concluzia unei analize realizate de dezvoltatorul român de software Oves Enterprise.

„Ţinând cont de faptul că exista deja o lipsă de programatori de 15 – 20% la nivelul regiunii noastre, conflictul din Ucraina duce acest deficit spre 40%, fără să punem la socoteală Rusia. Dacă, până acum, era o cerere mare de developeri, acum aceasta va fi şi mai mare, iar developerii disponibili vor deveni o resursă foarte căutată”, susţine Mihai Filip, director general al Oves Enterprise.

Ce urmează să se întâmple în regiune este o creștere cu aproximativ 10% – 20% a costurilor pentru resursele din piața IT.„În ultimele săptămâni, companiile de IT din regiune, inclusiv din România, au primit un aflux de solicitări din partea developerilor (angajaţi, freelanceri şi firme de dezvoltare IT) din Ucraina, fie pentru a fi implicaţi în proiecte noi, fie pentru sprijin în relocare, pentru a putea livra serviciile la care s-au angajat.

Totodată, şi companii, în mare parte din SUA şi Europa, care lucrează cu echipe din Ucraina, sunt în căutare de resurse în regiune, atât pentru proiectele aflate în desfăşurare, pentru a le continua şi pentru a diminua întârzierile de livrare, cât şi pentru proiecte noi, ce au deja bugetul aprobat, dar care nu pot fi demarate pentru că nu are cine să le lucreze. Context în care tot mai multe dintre aceste companii se orientează acum către programatorii din România”, reiese din aceeași analiză Oves.