Investiție importantă în Europa: suma pe care o pune la bătaie Intel, câte locuri de muncă creează

Investiție importantă în Europa: suma pe care o pune la bătaie Intel, câte locuri de muncă creează

Compania americană de cipuri Intel a anunțat că va investi în Germania. Acolo va construi o mare uzină de semiconductori, parte a unor investiții în valoare de 80 de miliarde de euro pe care grupul american le are în vedere pentru Uniunea Europeană în următorii zece ani.

Conform Reuters, acest plan include suma de 17 miliarde de euro pentru o uzină de semiconductori la Magdebourg. De asemenea, alte 12 miliarde de euro vor fi pentru o nouă facilitate de producție în Irlanda și pentru un centru de cercetare și dezvoltare în Franța. Mai mult, o facilitate de back-end manufacturing în Italia ar putea însemna o investiție de 4,5 miliarde de euro, precum și alte investiții în Polonia și Spania.

Intel investește masiv în Europa

„Investițiile noastre reprezintă un pas important atât pentru Intel cât și pentru Europa. Suntem hotărâți să jucăm un rol esențial în conturarea viitorului digital al Europei în următoarele decenii”, a declarat directorul general de la Intel, Pat Gelsinger, conform aceleiași surse.

Compania americană Intel va putea obține, de asemenea, subvenții de la diferite state. Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton a salutat anunțul celor de la Intel pe care l-a descris ca un „adevărat proiect european” care va crea mii de locuri de muncă și care „confirmă faptul că Europa este un loc atractiv pentru investiții”.

Mai mult, Bosch a anunţat că va investi încă 250 de milioane de euro în extinderea facilităţii de producere a cipurilor la uzina sa din Reutlingen, în Germania. Conform Reuters, furnizorul de componente auto, a alocat, la unitatea din Reutlingen, 50 de milioane de euro din totalul de 400 de milioane de euro pe care compania i-a pus deoparte anul trecut pentru cheltuielile necesare cu producţia de cipuri în 2022, la fabricile din Reutlingen, Dresda şi la facilitatea de testare din Penang, Malaysia. Cei mai mulți bani au fost alocați pentru extinderea fabricii de plăcuţe semiconductoare de 300 de milimetri din Dresda, inaugurată în iunie.