Ce trebuie să faci dacă alegi servicii medicale la un spital privat: proceduri, cât și cum decontează Casa de Asigurări
Mulți români se întreabă care servicii medicale sunt mai potrivite pentru ei: cele dintr-un spital privat sau cele dintr-unul de stat. Află care sunt procedurile de decontare și cum anume are loc acest proces.
Românii se vor putea trata în spitalele private, iar o parte din sumă ar putea fi decondată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Această decontare va avea loc prin intermediul cardului de sănătate prezentat de către pacient. Cu toate acestea, asiguratul va putea cere să primească oferta mai multor unități spitalicești.
Ulterior, pacientul va primi un deviz, iar timp de cinci zile ar putea căuta în continuare mai multe oferte pentru tratamentul necesar. Tot acest proces începe prin decizia pacientului de a se trata într-un spital privat sau unul de stat. În cazul în care acesta decide să apeleze la unul privat, el va trebui să spună ce anume analize are nevoie sau ce intervenție.
Spitalul va elibera un deviz estimativ, astfel că pacientul va ști o sumă aproximativă pentru planul său de tratament. Anterior, aceste costuri erau puse la dispoziție abia la sfârșitul tratamentelor și, de cele mai multe ori, erau create nemulțumiri în rândul pacienților din cauza sumelor mari practicate.
Prețurile practicate pentru servicii medicale în cadrul unui spital privat
Așadar, după ce va primi devizul respectiv, pacientul va avea la dispoziție cinci zile în care să poată cere oferta mai multor spitale private. Astfel, asiguratul va ști cu exactitate ce servicii plătește pe propria cheltuială și care sunt decontate de CNAS, care plătește o parte din bani din fondul național.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta sume cuprinse între 624 și 21.132 de lei în cazurile de spitalizare continuă. Tariful decontat de CNAS se poate calcula după următoarea formulă: tariful pe caz ponderat (TCP) înmulțit cu Valoarea relativă a cazului (VR). În majoritatea spitalelor, TCP este de aproximativ 1.485 de lei.
Astfel, 1.485 de lei se înmulțește cu valoarea relativă a cazului care poate varia între 0,42 și 14,23, în funcție de cât de complex este cazul. De exemplu, o naștere într-un spital privat pleacă de la 1.400 de lei, în cazul uneia fără complicații și poate ajunge până la suma de 3.400 de lei, în cazul în care este necesară o cezariană cu complicații grave.
De asemenea, spitalele private dețin 12.000 de paturi, iar CNAS decontează pentru 10% dintre ele, acest procent făcând referire la numărul de paturi și nu la sumă. În cazul în care dacă până la finalul intervenției medicale, cheltuielile cresc, atunci cea mai optimă soluție ar fi aceea de transfer la un spital public.