Sute de mii de români, fără asigurare medicală, peste noapte: cum știi dacă ești afectat

Sute de mii de români, fără asigurare medicală, peste noapte: cum știi dacă ești afectat

În timp ce pandemia continuă să facă ravagii printre români, foarte mulți dintre noi au ajuns să nu mai aibă asigurare medicală, să nu-și poate face analize sau cumpăra niște medicamente, dintr-o eroare.

În ultimele luni, Guvernul și autoritățile statului au definit mai  multe formalități și măsuri pentru a ajuta românii care au rămas fără un loc de muncă, dar și micii întreprinzători. Din păcate, câteva multe dintre ele au fost definite eronat, au avut lacune importante, iar acesta este și motivul pentru care au fost contestate cu succes la Curtea Constituțională.

Cel mai recent eșec al guvernării PNL a fost cel cu impunerea carantinei și izolării. Din cauza greșelilor legislative, sute de bolnavi de coronavirus au putut ieși pe stradă la cerere, au putut merge acasă și infecta alte persoane.

Dacă acele victime nu erau suficiente, tocmai a ieșit la iveală altă eroare cu consecințe dezastruoase. De această dată, vizează sutele de mii de români, dacă nu cumva au depășit un milion, care s-au aflat în șomaj tehnic. Din cauza unui formular ANAF eronat, aceștia au rămas fără asigurare medicală, nu au mai fost înregistrați în sistemul național de sănătate.

Între timp, formularul defectuos a fost reparat, dar în  timp ce problema s-a rezolvat în mai, cei mai mulți români au început să beneficieze de șomaj tehnic din aprilie. Problema pare să fie una de comunicare între ANAF și Casa de Sănătate, dacă îi ține de cald cuiva. Printre consecințe se numără imposibilitatea unei consultații la medicul de familie. Ca referință, legislația prevede că o persoană aflată în șomaj tehnic are asigurare de sănătate.

Mai multe detalii despre această situație au fost oferite de Cornel Grama celor de la Hotnews.

”Problema a apărut de la prima lună de șomaj tehnic. Formularul (112) făcut de ANAF, automat când venitul era zero, punea omul neasigurat. S-a transmis așa. În luna mai probabil s-au sesizat și au modificat formularul respectiv și omul apărea asigurat. Totuși, degeaba, că sistemul Casei de Sănătate nu i-a mai introdus.

Acum omul când se duce la medicul de familie, să ia o rețetă compensată sau să se interneze, apare neasigurat. Casa de sănătate l-a scos și: Salut! Dacă tu ai corectat ulterior, sistemul la rândul său nu mai corectează.

Casa de sănătate ce zice? Contabilii să facă ei declarație rectificativă în care să treacă data când s-a suspendat și când a intrat în sistem. Nu modific nimic. Ei (Casa de Sănătate) trebuie să respecte legea: oamenii care sunt în șomaj tehnic să-i bage asigurați. Ei au toate datele să remedieze problema, că este vorba de un milion de oameni”, a explicat consultantul fiscal

Casele de Sănătate au încercat să rezolve problema, dar soluțiile au variat de la un județ la altul, iar comunicarea nu s-a făcut foarte eficient.

„Bine că facem informatizare, conectăm casele de marcat, le facem nu știu cum, dar o validare a omului în sistem să-și ia un medicament nu se poate. E incredibil așa ceva”, a concluzionat Grama.