12 iul. 2021 | 09:30

Cum afli dacă ești asigurat la sănătate, iar angajatorul îți plătește dările la CNAS: durează două minute

ACTUALITATE
Cum afli dacă ești asigurat la sănătate, iar angajatorul îți plătește dările la CNAS: durează două minute

România se numără printre țările în care în care orice angajat are dreptul la servicii de sănătate gratuite. Pentru a beneficia însă de ele, trebuie să plătești o contribuție la CASS, tu sau angajatorul.

Atâta timp cât unei persoane din România îi sunt plătite contribuțiile la sănătate (CASS), aceasta are dreptul la un pachet de bază de servicii medicale furnizate de statul român. În teorie, statutul de asigurat poate fi verificat chiar de către persoana respectivă, prin accesarea unei aplicații web de pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Cei care furnizează servicii medicale pot, de asemenea, să efectueze această verificare.

Cum verifici dacă ești asigurat la sănătate în România

În ceea ce privește statutul de asigurat, există câteva detalii pe care trebuie să le ai în vedere. Pe lângă situația cea mai uzuală în care o persoană este asigurată pentru că i se plătesc contribuțiile de către angajator, mai există un scenariu stabilit prin Legea sănătății.

În cazul în care îți pierzi locul de muncă, indiferent de motiv, pe o perioadă de trei luni de la încetarea contractului de muncă, ești în continuare asigurat. Din cauza acestui set de circumstanțe, mai ales atunci când o persoană își schimbă angajatorul sau are perioade fără activitate, e posibil să nu apară în sistem imediat ce începe sau reîncepe plata CASS.

În orice caz, lansat în urmă cu câteva zile, acum există un mecanism cât se poate de prietenos pentru a afla dacă ești sau nu înscris în sistemul național de sănătate ca asigurat. Accesezi această pagină web și completezi datele cerute. În câmpul CNP tastezi codul numeric personal. Mai jos, te asiguri că este bifat Generare CID din CNP. Ca referință, CID-ul reprezintă Codul de IDenitificare al asiguraţilor din PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) şi este inscripţionat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub numele „Cod de asigurat”. Tastezi numărul de verificare de tip captcha și apeși pe Caută. În doar câteva momente ar trebui să-ți apară mesajul ”Persoana selectată este asigurată” sau ”Persoana selectată nu este asigurată”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele