Ce spune despre noi poziția în care dormim: somnul, analizat științific

de: Iulia Kelt
05 01. 2022

Dacă v-ați pus vreodată întrebări în legătură cu poziția în care dormiți și ce semnifică ea, aflați că acestea sunt cât se poate de legitime. Fiecare om are propria poziție preferată în care doarme, iar asta, conform specialiștilor, ar spune multe despre caracterul său, ori despre felul în care socializează cu mediul înconjurător și cu alți oameni.

Atunci când dorm, unii dintre noi se ghemuiesc, în timp ce alții preferă să stea întinși perfect. Este posibil ca aceste poziții diferite de dormit să nu pară mare lucru, la o primă vedere, însă ele spun multe despre noi, dacă le analizăm. Specialiștii au făcut deja acest lucru și au ajuns la concluzia că există mai multe poziții de somn, așadar le-au studiat și le-au denumit, ca mai apoi să decidă ce tipologii umane să le atribuie. 

Profesorul Chris Idzikowski, director la Serviciului de Evaluare și Consultanță, din cadrul Centrului de Somn, din Edinburgh, crede că a descoperit trăsături de personalitate, studiind pozițiile de dormit a mai mult de 1.000 de participanți la acest sondaj.

În ceea ce privește cercetările sale, el a declarat: „Cu toții suntem conștienți de limbajul corpului nostru când suntem treji, dar aceasta este prima dată când am putut studia ce spune poziția corpului, în timpul somnului”.

Iată ce s-a descoperit:

Bușteanul

Dacă dormi pe o parte, cu picioarele și ambele brațe drepte, poziționate în jos, se poate spune că dormi, literalmente, ca un buștean. „Buștenii” sunt considerați a fi extrem de sociabili. Acești oameni pot fi foarte încrezători și, uneori, chiar creduli. Pe de altă parte, această poziție de somn poate ameliora durerile de spate, coloana vertebrală stând într-o poziție corectă.

Bebelușul

„Bebelușul” este acel om care doarme într-o parte, cu genunchii trași cât mai aproape de piept. Despre aceștia se spune că, deși pot avea un exterior dur, în realitate sunt sensibili și extrem de introvertiți. Studiile au arătat că femeile sunt de două ori mai predispuse spre o asemenea poziție, decât bărbații.

Steaua de mare

Oamenii care dorm pe spate, cu brațele intinse deasupra capului, sunt denumiți de autorul studiului „stele de mare”. Conform aceluiași studiu, ei au capacitatea de a fi prieteni ideali, fiind de o loialitate ieșită din comun. Mai mult, „stelelor de mare” le place atenția, preferând să rămână mereu în „lumina reflectoarelor”. Singura problemă este că majoritatea acestor oameni sforăie, din pricina poziției de somn. 

Soldatul

Cei care dorm întinși pe spate, cu brațele pe piept, sunt cunoscuți ca fiind „soldați”. Această denumire se transpune, de asemenea, și în modul în care își gestionează viața, fiind fani ai standardelor înalte, atât în ceea ce îi privește pe cei din jurul lor, cât și în ceea ce îi privește pe ei. Iau ordinea în serios și tind să pară oameni liniștiți și relaxați, în viața reală. La fel ca „steaua de mare”, „soldatul” va fi, și el, un sforăitor cam zgomotos.

Nostalgicul

Cei care dorm într-o parte, cu brațele întinse în față, sunt numiți „nostalgici”. Vorbim, în acest caz, despre oameni deschiși la mine, primitori și darnici, dar care au tendința de a „cântări” bine opțiunile, înainte de a lua o decizie. Există și un avantaj în acest lucru: în mod cert, decizia va fi analizată cu atâta acuratețe încât, la final, nu o vor regreta. Cei care optează inconștient spre o asemenea poziție de somn au, adesea, probleme cu refluxul gastric și cu apneea. Mai mult, unii dintre ei vor fi, de asemenea, sforăitori de cursă lungă.

Gânditorul

Dacă dormi pe o parte cu o mână sprijinită sub bărbie, s-ar putea să fii un gânditor (precum celebra statuie). Gânditorii pot fi duri, dar sensibili (în interior), starea emoțională a acestora fluctuând între cele două caracteristici. Spre exemplu, pot fi aventuroși într-un minut și timizi în următorul. Gânditorii sunt, de asemenea, vulnerabili, atunci când vorbim despre rănile emoționale. Așadar, vor avea predispoziție spre „bolile sufletului” sau „psihice”, dacă vreți.

Observatorul

„Observatorul de stele” este omul care doarme pe spate, cu brațele încrucișate sub pernă sau cap, de parcă ar privi cerul înstelat al unei nopți senine, ce se desfășoară deasupra lor. În general, se spune că aceștia sunt oameni mulțumiți de viața lor și, ca drept urmare, predispuși spre a fi mai fericiți decât majoritatea. Sunt prieteni foarte loiali și fac din aceștia, însă și din familie, o prioritate. Le place viața, confortul și luxul, însă pun mare preț, de asemenea, și pe libertatea personală. Partea proastă este că un „observator” ar putea fi lacom uneori, dar și victima perfectă a așteptărilor nerealiste.

Stârcul

„Stârcul” ar putea să pară că doarme pregătit să se ridice, în orice moment, într-o mișcare de kung-fu. Îl poți vedea dormind într-o parte sau pe spate, cu un genunchi mereu ridicat. Despre aceștia se spune că sunt extrem de imprevizibili și că sunt predispuși la schimbări bruște, care să șocheze pe toată lumea. Lor le place aventura însă ajung, în cele din urmă, să se stabilească într-un mediu sigur (stabil) și să se asocieze cu oameni care le prezintă certitudini. Cu alte cuvinte, vorbim despre un om al extremelor.

Kamikaze

Există o categorie aparte care doarme pe burtă, ori ușor într-o parte, în timp ce perna va fi îmbrățișată strâns, asemenea unui om sau al unui animale. Aceștia sunt cunoscuți ca fiind „kamikaze”, din pricina poziției ce seamănă, mai mult, cu o cădere liberă, de la înălțime. Nerăbdători, extrovertiți și extrem de ușor de iritat, „kamikaze” suportă cu greu criticile venite din partea celorlalți. Mai mult, aceștia par să aibă un apetit sexual un pic mai mare decât în cazul altor oameni. În altă ordine de idei, poziția aceasta de somn ar putea fi una dintre cele mai benefice, dormitul pe burtă ajutând foarte mult procesul de digestie.

Afectuosul

La fel ca în cazul „kamikaze”, și „afectuosul” va avea o mare pasiune pentru îmbrățișatul pernei. Spre deosebire de categoria menționată anterior, acesta va putea dormi și în alte poziții, atât timp cât acea poziție îi permite să-și țină strâns perna. Acest obiect ar putea fi înlocuit, spre exemplu, cu un ursuleț de pluș. De asemenea, aceștia vor avea tendința să doarmă „agățați” de omul cu care dorm. Se aplică, firește, și în cazul animalelor. Prin definiție, „afectuosul” va fi o persoană altruistă, calitate ce nu îl va ajuta mereu, din păcate.