25 oct. 2021 | 10:50

15 lucruri pe care nu le știai despre somn

VIDEO VISTA

Somnul este o necesitate a ființei umane fără de care nu am putea trăi. Iată câteva din cele mai necunoscute lucruri despre somn, momentul atât de plăcut de la sfârșitul zilei.

Lucruri despre somn pe care nu le știai

Somnul este o stare fiziologică de repaus total, în care tot organismul se reface pentru a-şi putea relua activitatea în fieare zi, fiind absolut esenţial oricărei fiinţe umane. Cu toate că savanţii nu au reuşit să înţeleagă pe deplin acest fenomen, există suficiente informaţii care să ne ajute să ne dăm seama ce se întâmplă cu noi odată ce am închis ochii.

Poziţia în care dormim spune detalii despre personalitatea noastră. Somnul are un impact major asupra calității vieții. Un organism odihnit este mult mai puternic și se poate apăra mai bine de infecții și răceli. Sunt câteva dintre lucrurile pe care probabil le știai despre importața somnului.  Există însă și lucruri mai puțin cunoscute, extrem de fascinante despre somn și dormit.

1. Fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic

În funcţie de vârstă, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic. Aşadar, bebeluşii dorm circa 16 ore pe zi, copiii cu vârstele între 3 şi 12 ani dorm în jur de 10 ore, între 13 şi 18 ani – 9 ore, după 19 ani, dormim cam 8 ore, iar după 65 de ani ne sunt suficiente 6 ore.

2. În timpul somnului, organismul eliberează hormoni importanţi

În timpul somnului, organismul eliberează hormoni importanţi pentru ca celulele şi creierul să se poată regenera, iar întreg corpul să elimine toxinele acumulate peste zi.

3. Nu există vise ştiinţifico-fantastice

Nu există vise ştiinţifico-fantastice. Visăm numai persoane şi locuri pe care le-am mai văzut, chiar dacă nu ne mai amintim de ele. „Premoniţiile” reprezintă un concept asupra căruia oamenii de ştiinţă preferă să nu se pronunţe.

4. Parasomnia reprezintă totalitatea tulburărilor ce însoţesc somnul

Parasomnia reprezintă totalitatea tulburărilor ce însoţesc somnul, normale în timpul copilăriei şi patologice dacă persistă la maturitate. De exemplu, agitaţia şi mişcările bruşte, generate de coşmaruri, somnambulismul, bruxismul.

5. 12% dintre noi visează numai în alb şi negru

12% dintre noi visează numai în alb şi negru. Se spune că procentul era mai mare înainte de apariţia televizoarelor color!

6. Visele sunt normale

Visele sunt normale. Persoanele care nu visează niciodată au tulburări de personalitate.

7. Poziţia în care dormim poate spune câte ceva despre personalitate

Poziţia în care dormim poate spune câte ceva despre personalitatea noastră. Poziţia fetusului (pe o parte, cu genunchii adunaţi) este preferata a 41% dintre noi. Poziţia soldatului (pe spate) este adoptată de 8% dintre noi. Aici intră o mare pate dintre femeile care şi în timpul somnului sunt obsedate de frumuseţe. Somnul pe o parte facilitează apariţia ridurilor, în timp ce somnul pe spate întinde tenul.

8. 1 din 4 cupluri căsătorite dorm în paturi separate

Ştiaţi că 1 din 4 cupluri căsătorite dorm în paturi separate? Vorbim, desigur, despre persoanele în vârstă, în cea mai mare parte, deranjate de sforăitul partenerului sau de alte tabieturi ale acestuia.

9. Somnul este mai important decât mâncarea

Somnul este mai important decât mâncarea. În lipsa alimentaţiei, decesul cauzat de foame survine în 2 săptămâni, în timp ce 10 zile fără somn sunt suficiente pentru a ne omorî.

1o. Rareori ne amintim exact ce am visat

Vă mai amintiţi ce aţi visat? La 5 minute de la trezire, 50% din vis s-a şters, iar după 10 nu ne mai amintim circa 90% din vis.

11. Mușchii paralizează în timpul somnului

În timpul somnului REM, care apare de regulă la 90 de minute după adormire, nu-ți poți mișca mușchii, excepție fac mușchii de la nivelul ochilor. În această etapă de somn, ritmul cardiac și respirația sunt accelerate, iar creierul este mult mai activ. Paralizia musculară în timpul somnului REM reprezintă modul în care organismul te împiedică să te rănești sau să lovești involuntar persoana de lânga tine. Această stare de paralizie musculară este temporară și durează în general aproximativ 20 de minute.

12. În timpul somnului, rănile se refac mai ușor

Majoritatea dintre noi știm că în timpul somnului organismul produce hormoni de creștere. Înțelegem efectul în cazul copiilor, însă dacă te întrebi ce se întâmplă cu adulții, află că procesul de creștere nu se oprește, doar că diferă. De exemplu, după un antrenament fizic, masa musculară crește, însă dacă ai suferit o leziune celulele se regenerează mult mai ușor și reface zona afectată.

13. Dysania, problema de a te trezi dimineața

Dacă îți este dificil să te dai jos din pat dimineața, din orice motiv, chiar și atunci când nu jobul reprezintă o problemă, este posibil să suferi de dysanie. Dysania este descrisă ca fiind incapacitatea cronică de a ne ridica din pat dimineața și este adesea legată de probleme psihologice, precum anxietatea, sau de fibromialgie, o afecțiune care constă în durere cronică răspândită în tot corpul.

14. Insomnia se instalează în timp

Insomnia nu apare deodată. Lipsa somnului se acumulează în timp şi poate avea multe cauze. Cele mai des întâlnite sunt stresul, anxietatea, grijile de zi cu zi care provoacă un sentiment de teamă şi nesiguranţă, dar şi responsabilităţile care ne copleșesc.

15. Prea mult somn dăunează

Bizar sau nu, dar și dacă e prea mult somnul nu este sănătos. Se pare că prea mult somn poate duce la depresii și viceversa depresiile duc de obicei la stări de somnolență. Apare astfel un cerc vicios din care este greu să ieși și să funcționezi în societatea actuală.