Ce se întâmplă dacă faci mișcare regulat: vestea bună dată de cercetători

de: Iulia Kelt
02 03. 2022

O jumătate de oră de mișcare, cum ar fi ridicarea de greutăți, flotări sau grădinărit, în fiecare săptămână, ar putea avea efecte benefice asupra sănătății omului, spun cercetătorii.

Mai exact, conform unor studii recente, miscarea ajuta la reducerea riscului de deces, indiferent de cauzele acestuia. Studiile au fost efectuate pe parcursul a patru decenii.

Toate ghidurile de sănătate recomandă activități ce implică mișcare, în primul rând datorită beneficiilor pentru sănătatea muscular-scheletică. Cercetările anterioare au indicat că activitățile fizice au o legătură directă cu minimizarea riscului de deces.

Pentru a încerca să afle mai multe despre asta, cercetătorii din Japonia au lucrat cu baze de date care au inclus adulți fără probleme majore de sănătate, care au fost monitorizați timp de cel puțin doi ani. Analiza finală a avut la bază 16 studii, dcel mai vechi dintre acestea fiind publicat în 2012. Cele mai multe au fost realizate în SUA, iar restul în Anglia, Scoția, Australia și Japonia. Perioada maximă de monitorizare a durat 25 de ani.

Jumătate de oră de mișcare poate face minuni pentru organismul uman

Analiza a conclus că 30-60 de minute de activitate de întărire a mușchilor, în fiecare săptămână, reduce riscul de deces cu 10-20%, atunci când ne referim la bolile cardiovasculare și efectele lor devastatoare. De asemenea, aceleași cercetătorii au tras concluzii și atunci când vorbim despre diabet, spre exemplu.

Rezultatele nu s-au referit, însă, la exerciții aerobice, ci la acel tip de mișcare care poate să semene, mai degrabă, cu activitățile fizice normale, de zi cu zi: grădinăritul, ridicatul de greutăți, mersul alert.

Cercetătorii au recunoscut faptul că cercetărilor lor nu au neaparat caracter oficial, în acest moment. Cu toate astea, trebuie să recunoaștem că sportul, în general, nu are cum să fie altfel decât benefic pentru corpul uman, atât timp cât medicul ne permite acest lucru.

Același lucru s-ar putea spune și despre „antrenamentul” creierului. Un creier „folosit” este un creier care va reuși să-și mențină tinerețea cât mai mult timp, indiferent de vârstă.