Ce se întâmplă dacă Donbas se alipește Rusiei. Un oficial de la Moscova susține că războiul nu mai poate fi încheiat pașnic

de: Cătălina Burghelea
21 09. 2022

Ce se întâmplă dacă Donbas se alipește Rusiei? Negocierile cu Ucraina nu vor mai fi posibile, transmite șeful Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, Leonid Sluţkii. Oficialul de la Moscova consideră că „fuziunea „DPR” și „LPR” cu Rusia nu ar trebui amânată”. Cum își motivează afirmația.

Un oficial de la Moscova rupe tăcerea despre referendumurile din Donbas

Moscova susține că „DPR” [autoproclamata Republică Populară Donețk] și „LPR” [autoproclamată Republica Populară Lugansk] ar trebui să fuzioneze cu Rusia fără întârziere și trebuie stipulate în Constituție. Acest lucru ar permite țării să-și folosească toate forțele în Donbas, în cazul unei invadări asupra teritoriului rus [nou ocupat].

„Discuţia despre negocieri, din păcate, nu mai poate avea loc de mult timp. Occidentul și junta condusă de acesta de la Kiev au declarat că nu sunt dispuşi pentru negocieri. Și singura cale de evoluţie a situaţiei este capitularea, au spus anterior politicienii ucraineni. Noi am fost pregătiți pentru negocieri. (…) Dar Kievul a încălcat toate acordurile posibile”, a spus oficialul de la Moscova, răspunzând la întrebarea dacă sunt posibile negocieri după referendumuri.

„Camerele Poporului din „DPR” [autoproclamata Republică Populară Donețk] și „LPR” [autoproclamata Republică Populară Lugansk] s-au îndreptat către noi. Cei care trăiesc în aceste teritorii îndelung suferinde au decis deja poziția lor, care ar trebui să devină realitate în viitorul apropiat. Aceste teritorii ar trebui să devină parte a Rusiei”, a subliniat șeful Comitetului Dumei de Stat.

Guvernul de la Kiev, criticat de șeful Comitetului Dumei de Stat

Leonid Sluţkii susține că punctul fără întoarcere în procesul de negociere a fost demult depășit: „Pentru că tocmai această situație a dus la evoluţia acţiunilor armate, la moartea oamenilor, dar regimul de la Kiev și cei din spatele lui, din păcate, sunt indiferenți”.

Separatiștii proruși din Donețk și Lugansk, precum și administrațiile regiunilor Zaporojie și Herson au decis să organizeze referendumuri pentru aderarea la Rusia, votarea urmând a avea loc în perioada 23-27 septembrie.

Adevărata miză a lui Putin cu anexarea teritoriilor

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate, este sigur că pseudo-referendumurile din teritoriile ocupate ale Ucrainei vor permite Kremlinului să-și folosească toate forțele în Donbas, în cazul unei invadări asupra teritoriului rusesc. Aliatul lui Putin spune că posibila „acceptare a regiunii Donbas în Rusia și înregistrarea acesteia prin modificarea Constituției” va duce la faptul că „niciun viitor lider al Rusiei, niciun oficial nu va putea anula aceste decizii”.

La 19 septembrie, așa-numitele Camere publice ale „LPR” și „DPR” au cerut lansarea imediată a referendumurilor privind recunoașterea lor ca entități (subiecți) federale ale Rusiei. În urma militanților sponsorizați de Moscova din regiunile Donețk și Lugansk, invadatorii ruși din regiunea Herson au cerut un „referendum” urgent pentru a legitima contopirea acestui teritoriu cu Federația Rusă.