Separatiștii din Donețk și Lugansk vor anexarea la Moscova. Între timp, contraofensiva Ucrainei continuă

Separatiștii din Donețk și Lugansk vor anexarea la Moscova. Între timp, contraofensiva Ucrainei continuă

Oficialii pro-ruși din cele două „republici” separatiste autoproclamate din estul Ucrainei au pledat luni pentru voturi urgente prin care să se ceară Moscovei să anexeze imediat teritoriile, un semn de panică aparentă că războiul Kremlinului în Ucraina eșuează.

Donețk și Lugansk vor alipirea la Rusia

Apelurile autorităților din republicile populare Lugansk și Donețk au venit în timp ce forțele ucrainene au continuat să își extindă câștigurile din ultimele zile, după ce au împins deja trupele rusești afară din cea mai mare parte a regiunii nord-estice Harkov.

Accesul jurnaliștilor pe linia frontului este restricționat. Dar au existat rapoarte potrivit cărora trupele ucrainene au pătruns în orașul Lysychansk din regiunea Lugansk și indicii că Rusia riscă în mod iminent să piardă teritoriul pe care îl controla anterior în estul regiunii Donbas.

Într-o declarație publicată pe site-ul web al „camerei publice” a Republicii Populare Lugansk, Lina Vokalova, șefa adjunctă a camerei, a cerut organizarea unui referendum public pentru a aproba anexarea și a afirmat că votul ar „îndeplini visul nostru de a ne întoarce acasă – în Federația Rusă”.

„Să ștergem granița inexistentă dintre țările noastre”

Un mesaj similar a venit din partea autorităților marionetă pro-Kremlin din Donețk.

„Este timpul să ștergem granița inexistentă dintre țările noastre, așa cum a fost de mult timp ștearsă în inimile noastre, și să organizăm un referendum cu privire la problema ca RPD să devină parte a Rusiei”, a declarat șeful camerei publice din Donețk, Aleksander Kofman.

Înainte de a-și lansa invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut oficial independența celor două zone.

Oficialii ruși au discutat, de asemenea, despre organizarea de referendumuri în teritoriile ucrainene pe care le-au confiscat în timpul războiului, dar multe dintre aceste planuri au fost aruncate în incertitudine de recentele câștiguri militare ale Kievului.

La Moscova, unii propagandiști pro-război care au făcut presiuni pentru ca Rusia să riposteze mai dur în Ucraina au aclamat apelurile la anexare.

„Astăzi un referendum, mâine – recunoașterea ca parte a Federației Ruse”, a scris Margarita Simonyan, redactor-șef al rețelei de televiziune RT.

„Poimâine – lovituri pe teritoriul Rusiei devin un război în toată regula între Ucraina și NATO cu Rusia, dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele.”