Ce se întâmplă cu centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, după ce au fost ocupate de ruși
Ucraina nu mai știe ce se întâmplă cu centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, după ce acestea au fost ocupate ruși. Nivelul radiațiilor în zona celor două centrale nucleare rămâne și el necunoscut. De asemenea, sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au încetat să mai transmită date către AIEA, potrivit unui anunț făcut marţi de agenţia nucleară a ONU.
Ce se întâmplă cu centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie
UPDATE 17:20 – Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl a fost întreruptă
Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl a fost întreruptă, iar generatoarele de rezervă care au intrat în funcțiune mai au combustibil doar pentru alte 48 de ore.
Întrucât zona este sub controlul rușilor, nu se poate interveni pentru repararea liniilor de electricitate, a transmis compania ucraineană de energie.
Totuși, potrivit anunțului făcut de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena, întreruperea curentului electric la centrala nucleară de la Cernobîl nu are un „impact critic asupra siguranței“.
„Nivelul de căldură a combustibilului uzat din depozite și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de aport de electricitate“, se arată într-o declarație AIEA.
UPDATE 15:30 – Ministrul ucrainean de Externe avertizează că există riscul unor scurgeri radioactive
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a atras atenția asupra faptului că, dacă rețeaua electrică de la Cernobîl nu este reparată, există riscul unor scurgeri radioactive.
„Singura rețea de electricitate care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl, ocupată de armata rusă, este defectă. Centrala nu mai are curent electric. Fac apel la comunitatea internațională să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită echipelor de intervenție repare rețeaua.
Rezervele de combustibil ale generatoarelor de la Cernobîl ajung pentru 48 de ore. După aceea, sistemele de răcire a depozitelor de combustibil nuclear uzat vor înceta să mai funcționeze, făcând iminentă scurgerea de deșeuri radioactive. Războiul barbar al lui Putin pune în pericol întreaga Europă. Trebuie să înceteze imediat!“, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.
Autoritățile ucrainene nu mai știu ce se întâmplă cu centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie și nici care sunt nivelurile de radiații, de când cele două au fost capturate de trupele ruse, a anunțat miercuri ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, citat de Reuters.
Totodată, Ucraina nu mai are niciun control asupra a ceea ce se petrece la centrala nucleară de la Zaporojie, bombardată acum câteva zile de ruși. În prezent, aici sunt staționați 400 de soldați ruși.
Lucrurile nu sunt cu nimic mai clare nici în ceea ce privește centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, întrucât sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de acolo au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat marţi agenţia nucleară a ONU.
„Directorul general… a indicat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută“, a transmis printr-un comunicat AIEA.
Autoritățile ucrainene nu știu nivelul radiațiilor
Reamintim că fosta centrală de la Cernobîl reprezintă locul celui mai grav accident nuclear din istorie. Aceasta a fost ocupată de trupele ruse încă din a doua zi a invaziei (25 februarie).
În urmă cu câteva zile, autoritatea ucraineană de supraveghere nucleară anunțase că a reușit să confirme nivelul radiațiilor în zona celor două centrale nucleare, care era unul normal.
Întrucât nu au mai primit informații de la centrala nucleară Cernobîl, autoritățile ucrainene nu știu nivelul radiațiilor de acolo, a transmis Herman Halushchenko.
Acesta a mai spus că nu poate controla nici ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe care trupele ruse au reușit să o ocupe în urmă cu cinci zile.