Ce se întâmplă cu cățelul tău dacă îi ești „părinte”, nu „stăpân”: schimbarea e evidentă

de: Iulia Kelt
18 10. 2022

Felul în care te porți cu câinele tău are un impact asupra modului în care va crește, arată un nou studiu. Un om care este atent la comportamentul și nevoile unui câine va avea parte de un prieten blănos mai iubitor, mai receptiv, dar și mult mai inteligent.

Stilurile și alegerile parentale influențează modul în care copiii se dezvoltă și cresc. Cercetătorii au descoperit acum că acest lucru se aplică și la câini.

Testele au arătat ceea ce deja se bănuia: este important să-ți iubești câinele așa cum îți iubești copilul

Ei au recrutat 48 de proprietari de câini, împreună cu animalele lor de companie, cerându-le să completeze un sondaj privind stilul de creștere al animalelor de companie, înainte de a participa la trei teste comportamentale, evaluând atașamentele și interacțiunile dintre câini și oamenii lor.

„Am descoperit că stilul de creștere al animalelor de companie prezice tipare de comportament și cogniție a câinilor”, a declarat Monique Udell, specialistă în comportamentul animalelor, de la Universitatea de Stat din Oregon.

„Aceasta este o constatare importantă, deoarece sugerează că proprietarii de câini care își fac timp să înțeleagă și să satisfacă nevoile câinelui au mai multe șanse să ajungă să aibă câini siguri pe ei”, a mai spus aceasta.

Studiul se potrivește, în anumite privințe, cu cercetările anterioare despre părinți și copii, după cum menționam anterior.

„Această cercetare arată că legătura între câine și om poate fi similară din punct de vedere funcțional și emoțional cu legătura dintre un părinte uman și copilul lui”, a declarat, la rândul ei, cercetătorul Lauren Brubaker, de la Universitatea de Stat din Oregon.

Deocamdată, totuși, studiul este suficient pentru a arăta că există un fel de relație între abordarea pe care o adoptăm ca proprietari de câini și modul în care acești câini se comportă mai apoi.

„Descoperirile noastre sugerează că, în populația eșantionată, calitatea relației preexistente câine-proprietar a servit ca un predictor semnificativ al comportamentului câinilor”, au concluzionat cercetătorii.