Ce salarii dau firmele în București: traiul e scump, viața aici nu e ușoară și nici nu fug câinii cu covrigii în coadă
Mulți români din provincie visează să se mute la București, în căutarea unui salariu mai mare și a unui nivel de trai mai ridicat. Socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu aceea de la târg, spune o veche zicală din popor, parcă descriind perfect ceea ce se întâmplă pe piața muncii din București.
Institutul Naţional de Statistică face lumină în privința nivelului salarial de care beneficiază angajații din București.
Deși mulți dintre conaționalii noștri trăiesc cu impresia că aici salariile sunt foarte mari, realitatea contrazice aceste preconcepții.
Salariile în Capitală, mai mici decât ți-ai fi imaginat
Conform INS, se pare că, în medie, un angajat bucureștean câștigă 5.093 lei, bani în mână, adică după ce se achită toate dările către stat. Datele sunt relevante pentru finele lunii mai 2022, subliniază Institutul Naţional de Statistică. Față de luna mai a anului trecut, angajaților le rămân acum mai mulți bani în buzunar. În mai 2021, salariul mediu net era de doar 4.513 de lei. Desigur, dacă luăm în calcul nivelul inflației din prezent, situată în jurul valorii de 15%, diferența de câștig nu ajunge să se simtă poate deloc în portofelul angajatului român căruia i-au crescut semnificativ toate cheltuielile, mai ales cele legate de facturi și de mâncare.
Referindu-ne la salariul mediu brut, aflăm de la INS că acesta era, la finele lunii mai a anului curent, de 8.295 lei. În luna mai 2021, nivelul salariului mediu brut era mai mic, de 7.399 lei.
Tot la acea dată, Bucureștiul avea, în total, 1.064.585 de salariați. Prin comparație, în aceeași perioadă a anului trecut erau angajate în București 1.043.257 de persoane.
Din păcate, deși traversăm o perioadă presărată de scumpiri, avem și destul de mulți șomeri în București, Concret, la finele lunii mai a acestui an, 13.487 de persoane n-aveau un job oficial aici. Există, totuși, un aspect pozitiv în această statistică, respectiv faptul că se înregistrează o scădere a numărului șomerilor, de la 1.380 de persoane câte erau înregistrate la finele lunii mai 2021.