Nu mai e loc de lene, când îți „cântă” foamea la ureche – ce mai gândesc românii, în plină criză și ce măsuri iau

Nu mai e loc de lene, când îți

Nu e deloc simplu să trăim de la o lună la alta, când totul în jurul nostru se scumpește și devine mai inaccesibil.

Inflația din ultima perioadă determină românii să fie mai activi pe piața muncii, să caute masiv locuri de muncă, deși suntem în plină perioadă de concedii. În mod normal, în această perioadă din an oamenii nu prea erau interesați de interviuri de angajare, de noi oportunități în carieră. Scumpirile ne determină să ne ghidăm acum după sloganul „pui mâna pe muncă, n-ai încotro”.

Vrem sau nu vrem, avem nevoie de muncă pentru a câștiga banii atât de necesari traiului de zi cu zi, iar acest lucru e conștientizat de tot mai mulți dintre conaționalii noștri, care au luat cu asalt platformele de recrutare vara aceasta.

Vrei sau nu vrei, trebuie să pui mâna pe muncă, viața e tot mai scumpă

Dacă în anii anteriori mulți dintre noi preferam să stăm mai liniștiți vara, să ne relaxăm și odihnim și de-abia în toamnă să ne angrenăm mai adânc în proiect profesionale consumatoare de timp și energie, acum suntem cu ochii ațintiți pe locurile de muncă, în căutare de oferte mai bune.

Conform unei analize recent realizate de BestJobs, „candidații profită de perioada concediilor să exploreze noi oportunitățile profesionale”.

„De la începutul verii, căutările de joburi s-au menținut la cote ridicate, atingând un record în luna iulie, semn că angajații profită de perioada concediilor pentru a se ocupa de planurile profesionale pentru finalul acestui an și pentru 2023”, arată reprezentanții platformei de recrutare.

Unde vor românii să se angajeze? Se pare că la mare căutare sunt Vânzările, cu aproape 20% din totalul aplicărilor, Managementul (14%), Financiar/Contabilitate (10,6%), IT/Telecom (7,7%) și Producție și Logistică (6,9%), similar tendinței din 2021.

De altfel, se pare că se mai conturează o caracteristică specifică a pieței muncii din această perioadă, respectiv cea a muncii de la distanță. Analiza citată arată că oamenii aplică în număr tot mai mare la joburile remote. Practic, în luna iulie, nivelul aplicărilor pentru joburile care permit munca de oriunde a fost foarte apropiat de maximul acestui an – stabilit în ianuarie -, cu aproape 70.000 de aplicări. Cele mai multe aplicări pentru joburi remote au fost înregistrate în IT/ Telecom, Vânzări și BPO (pentru poziții de call-center sau suport clienți).