Ce poți vizita în județul Harghita. Top 15 atracții turistice de care nu știai

de: Andrei Tilimpea
26 08. 2022

Dacă vrei să faci o mică vacanță prin România, dar încă nu erai decis asupra zonei pe care să o vizitezi, azi avem o sugestie pentru tine.

Sigur îți va plăcea ideea noastră și nu te mai ținem pe jar! Este vorba de județul Harghita, loc în care vei avea o sumedenie de locuri interesante de vizitat.

Am adunat pentru tine top 15 atracții turistice de care probabil nu știai din acest județ, pe care și autoritățile locale au început să le promoveze intens. Sunt bucăți de Rai ca Lacul Sfânta Ana, Rezervația Naturală Dealul Sării, Cheile Vârghișului sau obiective făcute de om ca Statuia Inima Lui Iisus sau Muzeul Păpușilor. Să trecem la treabă!

Lacul Roșu

Este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România care face parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș. Se situează la poalele muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, accesibil de pe DN12C. A fost format în anul 1837, după o serie de ploi forențiale și furtuni care au dus la surparea unei porțiuni din muntele Ghilcoș spre poalele masivului Suhard. Este roșu datorită argilelor bogate în oxizi de fier și aduse de Pârâul Roșu în lac.

Lacul Sfânta Ana

E singurul lac de origine vulcanică din Europa Centrală și de Est, cu un diametru de 1.737 de metri, o adâncime maximă de 7 metri și situat la altitudinea de 946 metri. Se află în craterul Ciomatului Mare și este cel mai vizitat obiectiv turistic al Ţinutului Secuiesc datorită faptului că ar avea cea mai pură apă. Este înconjurat de vârfurile Ciomatul Mare de 1.301 de metri, Ciomatul Mic de 1.238 de metri, dealul Tata de 1.174 de metri sau Piscul Pietros de 1.125 de metri.

Rezervația Naturală Dealul Sării

Muntele de Sare de la Praid a devenit o atracție turistică separată datorită pârâului Corund și a activității umane. Este situat la altitudinea de 576 de metri, în timp ce rezervația are un total de 66 de hectare. Veți găsi chei în sare, spălări de versant în sare, doline în sare sau izvoare de apă sărată. Aici cresc plante halofile, cum ar fi Salicornia herbacea sau brânca, pe care le puteți admira, dacă sunteți pasionat de floră.

Peștera Șugău

Este situată în Munții Giurgeului, în Masivul Șipoș, la altitudinea de 1.060 de metri, în comuna Suseni. Peștera Șugău are 1.021 de metri lungime și patru etaje: pe cele 3 superioare se află fosile uscate, iar pe cel inferior se află Pârâul Șugău, un izvor carstic. Lacul Îndrăgostiților este atracția preferată a turiștilor și despre care o legendă spune că, cei care vor bea apă de aici, vor rămâne îndrăgostiți pe veci!

Cheile Vârghișului

Se regăsesc în Munții Perșani, la limita județului Harghita cu Covasna, au o lungime de 4 km și s-au dezvoltat pe calcare jurasice. Este o rezervație naturală de 800 de hectare în care veți găsi 130 de peșteri, dar doar 4 sunt deschise. Acestea se pot vizita strict cu echipament corespunzător. Cei care nu sunt echipați nu vor fi lăsați să intre!

Cascada Csorgókő de la Vărșag

Este situată pe pârâul Fântâna Mare, în pădurea localității Vărșag. Este alimentată de 7 izvoare și apa curge de la înălțimea de 7 metri, alcătuind astfel o cascadă în 2 trepte. După cădere, apa cascadei ajunge la Târnava Mare și are o lungime totală de 200 de metri. Iarna, cascada îngheață în două culori minunate datorită mineralelor din apă.

Barajul Zetea

Singurul lac artificial din zona superioară a Târnavei Mari. Lucrările la el au început în anul 1976 și au fost finalizate în 1992. A fost realizat pentru ca oamenii să fie apărați de inundații și a se controla nivelul râului. În caz de secetă, acoperă debitul normal al apei necesar oamenilor. Lacul este populat cu păstrăv, clean, caras, crap, plevuşcă, beldiţă, ştiucă, mreană vânătă, şalău, mihalţ, scobar, plătică, albişoară sau biban. Pescuitul este permis.

Piatra Singuratică

Este obiectivul principal din Masivul Hăşmas și este extrem de iubit de turiștii pasionați de drumeții. La Piatra Singuratică se află o cabană care are o priveliște de vis spre Depresiunea Ciucului sau spre munţii Ciucaş, Bucegi, Piatra Craiului. Mai multe trasee turistice ajung la ea, cel mai greu fiind hornul Pietrei Singuratice. Cu toate că există cabluri de oțel, porțiunea necesită multă forță fizică și atenție la cățărarea spre cei 1.608 metri altitudine. Este recomandat ca doar cei experimentați să se aventureze pe el.

Salina Praid

Amenajată la „Orizontul 50”, salina se află la o adâncime de 120 m și este vizitată de aprox. 400.000 de persoane pe an. Transportul se realizează cu autobuzele care parcurg o distanță de 1.250 de metri până la intrare. Aici puteți petrece ore întregi la aerosoli, capelă, cafenea, cinema 3D, pe terenurile de joacă sau în fața televizorului. Atenție însă, temperatura este de 16 grade și e bine să aveți haine groase la voi! Mai ales dacă vreți să trageți și un pui de somn pe șezlonguri.

Casa Fluturilor Praid

Este prima casă de fluturi permanentă din România, fiind construită special cu acest scop. Aici se află un „spațiu de zbor” cu un microclimat tropical, plante tropicale, un lac mic şi o alee circulară. Fluturii vin din America de Sud, Asia şi Africa sub formă de crisalide. Apoi se pun la clocitoare și, în câteva zile, sunt gata de zbor! Aici puteți vedea fluturele de azur, fluturii zebra, fluturii bufniţa uriaşă şi fluturele zmeu de hârtie.

Parcul zoologic de la Ivo (Izvoare)

Este locul potrivit unde copiii pot admira viaţa animalelor sălbatice în mediul lor natural. Atracția turistică se întinde pe 320 de hectare presărate cu râuri și munți. Puteți admira aici, la ei acasă, cerbi, căprioare şi mufloni.

Parcul Mini Transilvania

Un loc pentru toată familia, dar de care cei mici sigur se vor îndrăgosti pe loc! Se află la Băile Szejke, în apropiere de Odorheiu Secuiesc și este singurul parc tematic, multicultural și cu machete ale unor clădiri istorice din România. Are o suprafață de 8.000 metri pătrați și, printre atracțiile prezentate, puteți admira mini-clădiri, mini-mocănița, căruța trasă de bivoli, Muzeul Apelor Minerale sau muzeul porților secuiești.

Statuia Inima Lui Iisus

Situată pe dealul Gordon din Harghita, statuia a fost ridicată în 2011. Este cea mai mare reprezentare de acest gen a lui Iisus Hristos în toată Europa de Est. Are aprox. 22 de metri înălțime, este realizată din oțel inoxidabil și fier, iar prețul total de 200.000 de euro pentru realizarea ei a fost plătit din donații. Puteți urca în statuie cu ajutorul unor scări în spirală, până în vârf, pentru a admira priveliștea.

Pasul Cașin

Este vorba de trecătoarea de la altitudinea de 870 m care desparte Munții Ciucului de masivul Ciomatu. Aici se află Complexul comemorativ Nyerges, loc ce evidențiază ultimele confruntări militare din revoluţia şi războiul de independenţă de la 1848-1849. Aprox. 200 de ostași secui au murit aici în anul 1849 și, în memoria lor, s-a ridicat un monument din piatră, înalt de 5,4 metri. Locul e presărat de monumente funerare în stil secuiesc.

Muzeul Păpușilor

Se află în Mădăraș și adăpostește o comoară pe care puțini oameni mai știu să o prețuiască. Este vorba de o colecție de păpuși, toate îmbrăcate în straie populare originale secuiești. A început ca o colecție privată, dar după 25 de ani de adunat păpuși, pasiunea a dat naștere unui muzeu. Colecția de 31 de costume secuiești mici poate fi vizitată doar cu programare în avans.