20 iul. 2022 | 17:23

Statuia bizară a lui Isus, din Harghita. Construită de un om de afaceri religios, amintește de Transformers sau Terminator

ACTUALITATE
Statuia bizară a lui Isus, din Harghita. Construită de un om de afaceri religios, amintește de Transformers sau Terminator

Inima lui Isus este o statuie așa cum nu vezi două la fel în România. De fapt, ea este unicat în Europa, fiind, deopotrivă, și cea mai înaltă construcție de acest fel care îl înfățișează pe cel care este simbolulul internațional al creștinismului.

Încă de la construirea ei, statuia Inima lui Isus a devenit extrem de controversată, mai ales în rândul credincioșilor secui, cei care au considerat că materialul din care este construită nu ar fi întocmai potrivit pentru o asemenea reprezentare.

inima-lui-isus-harghita-gordon

Inima lui Isus, Harghita / Foto: Iulia KELT

Cum ajungi la această statuie și ce altceva ar mai trebui să știi despre ea

Statuia lui Isus, de 22,5 metri, se află pe Vârful Gordon, în imediata apropiere a localității Lupeni, din județul Harghita, la câțiva kilometri de orașul Odorheiu Secuiesc, fiind construită în 2011 de către patronul firmei de produse lactate Gordon, de asemenea un om extrem de religios, după cum se poate, de altfel, bănui.

Pentru a ajunge acolo, trebuie ca, din Odorheiu Secuiesc, să o iei înspre Târgu Mureș, iar în imediata apropiere vei vedea o apariție stranie, pe un deal, care te va face să te gândești la Transformers, Terminator sau, de ce nu, la Darth Vader? De asemenea, te mai poți gândi și la statuia asemănătoare din Rio de Janeiro, nu te va condamna nimeni.

Statuia este atât de ciudată, încât cu greu te va face să te gândești la cele sfinte, fiind integral din oțel inoxidabil și cu un design aparte, aproape neo-comunist, cu inserții de futurism distopic.

Acesta este și motivul pentru care etnicii maghiari nu au îmbrățișat ideea, atunci când patronul firmei Gordon a construit statuia, considerând că monumentul nu ar avea nicio legătură cu noțiunea de divinitate.

Inima lui Isus, Harghita / Foto: Iulia KELT

Inima lui Isus, Harghita / Foto: Iulia KELT

Inima lui Isus, statuia care a pus zona pe hartă

Chiar și așa, ani mai târziu, statuia lui Isus atrage turiști, fiind vizibilă chiar de jos și atrăgând, astfel, atenția.

Dincolo de componenta religioasă și, mai ales, de nemulțumirile ce s-au manifestat printre oamenii locului, statuia a reușit să pună pe hartă o zonă pe care, altminteri, prea puțini ar fi vizitat-o.

Peisajul pe care îl poți admira de aici este, cu adevărat, superb, drumul aventuros, cu mașina (sau pe jos) până sus, în deal, meritând pe deplin. Un apus văzut de aici, de pe Vârful Gordon, de la picioarele de metal ale Mântuitorului, nu se compară cu prea multe experiențe, pe lumea asta.

Iar dacă ai curajul să urci „în Isus”, pe scările din interior, până sus, „în capul lui”, priveliștea va fi cu atât mai frumoasă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele