Ce înseamnă plafonarea prețului la benzină și motorină în România, de fapt: cât va scădea, la apelul PSD

de: Alexandru Puiu
22 06. 2022

Deși face parte din coaliția de guvernare, Partidul Social Democrat se ancorează deseori în practici populiste și proiecte care nu au neapărat șansa de a se materializa vreodată, doar cu scopul de a face valuri în piață și, implicit, de a genera voturi la următoarele alegeri. De această dată, subiectul aprins este plafonarea prețului la carburanți, benzină și motorină.

PSD, prin intermediul președintelui Marcel Ciolacu, solicită Guvernului plafonarea prețurilor la carburanți pe teritoriul României pentru toți șoferii români la nivelul de 7 lei litrul. Conform cifrelor care au ajuns în piață după publicarea anunțului cu pricina, discutăm de un impact asupra bugetului de stat, autoritatea care va plăti diferența de preț către furnizori până la valoarea reală, de până la 1,8 miliarde de euro pe șase luni.

În teorie, există și posibilitatea ca autoritățile române să nu plătească diferența de preț, dar într-o astfel de situație, există riscul să ne confruntăm cu o penurie masivă de carburant la pompă, având în vedere că operatorii din domeniu vor prefera țările în care își pot vinde benzina și motorina la ”prețul real”.

PSD și plafonarea carburanților din România

Conform oficialilor PSD, stabilirea unui preț maximal pentru carburant plătit de clientul final sau limitarea adaosului comercial pe întregul lanț, de la producător la benzinărie, trebuie discutată de urgență în coaliția de guvernare. Printr-un comunicata de presă, social democrații salută acordul partidelor din Coaliţie cu privire la necesitatea unei intervenţii hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creşterii preţurilor la carburanţi.

În același context, partidul condus de Marcel Ciolacu solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în Coaliție propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, indiferent dacă vom vorbi de plafonare sau de o altă soluție cu efecte similare pentru populație. PSD a simțit nevoia să insiste și asupra faptului că orice întârziere a unei decizii pe marginea subiectului afectează grav economia națională și puterea de cumpărare a cetățenilor.

„Din momentul în care Ministerul Energiei a primit sarcina de a prezenta o soluţie de legiferare, preţurile la carburanţi s-au majorat cu încă aproximativ 0,5 lei/litru. Aşadar, nu mai e timp de analize şi dezbateri! E nevoie de acţiune! Guvernul trebuie să intervină urgent pentru a pune capăt acestor creşteri de preţuri”, se arată în comunicat.