Plafonarea prețurilor la benzină și motorină în România, o posibilitate reală: consensul în coaliție, mai aproape

Plafonarea prețurilor la benzină și motorină în România, o posibilitate reală: consensul în coaliție, mai aproape

Plafonarea prețurilor la benzină s-ar putea să devină realitate, în curând, dacă membrii coaliției de la guvernare ajung, până la urmă, la un consens. Iată ce se știe până acum despre asta.

La propunerea PSD, benzina ar putea beneficia de un preț plafonat de 7 lei per litru. Desigur, mai e mult până departe, de vreme ce, pentru ca simpla teorie să devină realitate, este nevoie de acceptul PNL. Pe de altă parte, nici liberalii nu par să respingă această propunere, dar susțin că au nevoie de analize suplimentare înainte de a da verdictul.

Marcel Ciolacu, liderul social democraților, a condamnat tendința companiilor de a crește obsesiv prețurile la benzină și motorină, până în punctul în care românilor le devine din ce în ce mai greu să o procure.

Marcel Ciolacu a insistat asupra plafonării prețurilor la benzină

„Statul a cheltuit imens să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată neeficient. Un efort din partea acestor companii nu este nici incorect, nici injust, este un element corect în orice stat. Eu vreau să ne aşezăm la masă să luăm deciziile cât mai corecte, unde sunt speculanţi, precum pe zona de carburanţi. Este clar că trebuie să venim cu o plafonare. Părerea mea este că trebuie plafonat preţul şi cu o marjă de profit”, a declarat Marcel Ciolacu.

Lui Ciolacu i-a venit în ajutor colegul său, Daniel Zamfir. Acesta a declarat:  „Trebuie categoric găsit mecanismul care să readucă, pe termen limitat, la benzină şi motorină, în jur de 7 lei, pentru a nu sufoca economia, în primul rând, şi a ţine sub control preţurile. Reducerea accizei s-a dovedit că nu dă rezultatul scontat. Nu face decât să îngroaşe profitul companiilor”.

Mai mult, relatează Adevărul, ministrul Energiei, Virgil Popescu, este acuzat de social democrați că nu ar fi făcut nimic concret pentru a rezolva situația prețurilor la benzină și motorină, care se măresc de la o zi la alta.

La rândul lor, liberalii au afirmat că ideea propusă de PSD este una demnă de luat în calcul, însă că au nevoie de timp pentru a analiza opțiunile. „Suntem pro reducerea preţului la carburant. Iar acest lucru se poate face în mai multe moduri, de aceea trebuie să luăm decizia cea mai bună. De exemplu, poţi să scazi acciza, dar acest lucru să nu se vadă prea mult la preţul la pompă. De aceea, e posibil ca o soluţie să fie şi plafonarea preţurilor. Însă suntem într-un proces de analiză a măsurilor şi mesajul e clar: trebuie redus preţul la carburant, pentru că aşa nu se mai poate”, a declarat, potrivit sursei citate anterior, Robert Sighiartău.

Citește și: