Benzina și motorina se scumpesc din nou, „pe bună dreptate”: ce s-a întâmplat la rafinării

Benzina și motorina se scumpesc din nou, „pe bună dreptate”: ce s-a întâmplat la rafinării

Benzina și motorina se vor scumpi, inevitabil, din nou, iar situația este explicată direct la rafinării.

Trebuie să amintim că, în momentul de față, există tensiuni extinse pe piața carburanților, iar asta se datorează, în mare parte, neînțelegerilor dintre Europa cu Rusia, dar și anumitor incidente care s-au petrecut la două dintre cele mai mari rafinării, OMV și MOL.

Se preconizează că benzina și motorina vor fi și mai scumpe

De vreme ce compania maghiară MOL a trebuit să-și minimizeze producția, din pricina unui incendiu, se pare că nici rafinăria OMV, de lângă Viena, nu o duce mai bine. Un accident mecanic a făcut ca aceasta să funcționeze la numai 20% din capacitatea sa anuală.

Cele două companii se află în top trei vânzări atât în Ungaria, cât și în România, deținând o cotă de piață semnificativă. Așadar, concluzia e una certă: benzina și motorina se vor scumpi și mai mult, în viitorul apropiat.

De altfel, există posibilitatea ca OMV să fi achiziționat combustibili chiar din țara noastră, pentru a suplini grava deficiență cu care se confruntă, în acest moment.

„În prezent, punem la punct noi opțiuni de aprovizionare între rafinăriile OMV și în cadrul propriei noastre rețele de depozitare și, totodată, căutăm soluții suplimentare împreună cu partenerii noștri pentru a atenua această problemă. Toate aceste măsuri privesc produsele finite și semifabricate și servesc la menținerea securității aprovizionării”, se arată într-o declarație a reprezentanților OMV, pentru o publicație din Ungaria.

La rândul ei, compania MOL urmează să producă, de acum, 8.000 de tone pe zi, adică de trei ori mai puțin decât capacitatea rafinăriei Dunărea.

Inevitabil, prețul benzinei a ajuns joi la:

  • 8,62-8,67 lei la Petrom, în București;
  • 8,7-8,75 lei la OMV;
  • 8,71-8,76 lei la reprezentanțele MOL.

La rândul ei, motorina a suferit o creștere de preț, după cum urmează

  • 9,21-9,22 lei în stațiile Petrom din țară;
  • 9,27-9,2 lei la OMV;
  • 9,26-9,31 lei în stațiile MOL.
Citește și: