Ce este misteriosul Sindrom Havana: mulți spioni și diplomați suferă de el

de: Mădălina Bahrim
21 01. 2022

Una dintre cele mai mari provocări ale comunităților științifice din acest an, pe lângă pandemia de coronavirus, este să descopere cât mai multe date despre Sindromul Havana. Aceasta este o boală care afectează foarte mulți spioni, dar și diplomați americani din întreaga lume.

Sindromul este caracterizat de o serie de simptome neobișnuite. Cel mai adesea, după cum dezvăluie cei care le experimentează, vorbim despre manifestări neurologice. Mai exact, oamenii diagnosticați cu Sindromul Havana spun că aud anumite sunete. Se vorbește despre un „scrâșnet metalic”, „țipăt sâcâitor” sau un simplu „bâzâit”.

Simptomele nu sunt plăcute și pot dura luni la rând

De asemenea, aceste persoane mai susțin faptul că resimt o presiune puternică la nivelul cutiei craniene sau că se confruntă cu un puseu de durere cu aceeași localizare.

De cele mai multe ori, aceste simptome sunt urmate de luni bune de oboseală, dar și de stări de amețeală.

Mai mult decât atât, au fost diagnosticate inclusiv leziuni cerebrale.

Conform cercetătorilor, această boală reprezintă încă un mare mister pentru ei, chiar dacă Sindromul Havana a apărut pentru prima dată în Cuba, în 2016, când a fost vorba despre un pacient ce era ofițer CIA.

De asemenea, alți 26 de angajați ai Ambasadei din Cuba și membri ai familiilor lor au raportat o serie de simptome asociate acestui Sindrom misterios.

Anii au trecut și, în 2022, Statele Unite ale Americii pot afirma că se confruntă cu un fenomen pe cât de îngrijorător, pe atât de răspândit. Sunt afectați numeroși oameni, de pe toate continentele, iar acest lucru slăbește structurile americane, cred experții.

Se vorbește despre una dintre cele mai dificile provocări pe care serviciile de informații americane le-au traversat de-a lungul timpului, iar descoperirea cât mai multor elemente despre această boală a devenit o problemă de securitate medicală națională în Statele Unite, comunitatea științifică fiind în alarmă.

”În pofida faptului că am ajuns la concluzii intermediare importante, nu am terminat”, a încercat să dea asigurări William J. Burns, directorul CIA, citat de NYT.

”Continuăm ancheta cu privire a aceste incidente”, mai anunţă el.

Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a angajat în noiembre 2021 ”să facă lumină deplină” cu privire la ”Sindrimul de la Havana” şi a numit doi diplomaţi cu experienţă în acest dosar.

Microundele sovietice ar putea fi cauza?

Interesant este și faptul că un raport al americanilor arată că SUA erau îngrijorate că microundele sovietice ar putea fi utilizate pentru a afecta funcțiile creierului sau pentru a induce sunete pentru efect psihologic.

„Cercetarea lor internă privind percepția sunetului are un potențial mare de dezvoltare într-un sistem de dezorientare sau perturbare a tiparelor de comportament ale personalului militar sau diplomatic”, se arăta în raport.

Raportul din 1976 al Agenției de Informații pentru Apărare din SUA indică și faptul că nu a putut găsi nicio dovadă a armelor cu microunde în blocul comunist. Cu toate acestea, agenția a aflat despre experimente în care microundele erau pulsate în gâtul broaștelor până când inima lor s-a oprit.