Se vede în ochi dacă vei muri mai repede sau nu, susțin cercetătorii unui studiu

Se vede în ochi dacă vei muri mai repede sau nu, susțin cercetătorii unui studiu

O scanare rapidă și fără durere a globului ocular uman ar putea ajuta, într-o zi, medicii să identifice dacă vei muri mai repede sau nu. Sau, cel puțin, asta susține un studiu recent.

Îmbătrânirea are, evident, un impact asupra organismului tuturor, dar doar pentru că doi oameni au același număr de ani nu înseamnă că declinul fizic este în același ritm. Ochii unei persoane ar putea fi o modalitate mult mai bună de a-i măsura adevărata vârstă biologică, iar acest lucru ar putea oferi o privire asupra sănătății viitoare a pacienților.

Un model de învățare automată a fost acum învățat să prezică anii de viață ai unei persoane pur și simplu uitându-se la retină, țesutul din spatele ochiului, conform studiului.

Algoritmul este atât de precis, încât ar putea prezice, spre exemplu, vârsta a aproape 47.000 de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă din Regatul Unit într-un interval de 3,5 ani.

La puțin peste un deceniu după ce aceste retine au fost scanate, 1.871 de persoane au murit, iar cei care aveau retine cu aspect mai vechi erau mai probabil să fie în acest grup.

De exemplu, dacă algoritmul a prezis că retina unei persoane este cu un an mai mare decât vârsta reală, riscul de deces din orice cauză în următorii 11 ani a crescut cu 2%. În același timp, riscul lor de deces din altă cauză decât bolile cardiovasculare sau cancerul a crescut cu 3%.

Descoperirile sunt pur observaționale, ceea ce înseamnă că încă nu știm ce motivează această relație la nivel biologic.

Acest studiu este bazat pe un algoritm de inteligență artificială

Cu toate acestea, rezultatele susțin tot mai multe dovezi că retina este foarte sensibilă la daunele provocate de îmbătrânire. Deoarece acest țesut vizibil găzduiește atât vasele de sânge, cât și nervii, ne-ar putea oferi informații importante despre sănătatea vasculară și a creierului unui individ.

Studiile anterioare au sugerat că celulele din spatele ochiului uman ne pot ajuta să prezicem debutul bolilor cardiovasculare, ale bolilor de rinichi și ale altor semne de îmbătrânire. Dar acesta este primul studiu care prezintă „diferența de vârstă retiniană”, ca un predictor puternic al mortalității în ansamblu.

„Asocierea semnificativă dintre decalajul de vârstă retiniană și mortalitatea non-cardiovasculară/non-canceroasă, împreună cu dovezile tot mai mari ale legăturii dintre ochi și creier, pot susține ideea că retina este „fereastra” bolilor neurologice”, spun autorii.

Deoarece doar 20 de persoane din studiu au murit din cauza demenței, autorii nu au putut lega această tulburare specifică a creierului de sănătatea retinei.

Ei subliniază, de asemenea, că decesele legate de bolile cardiovasculare au scăzut în ultimii ani, deoarece medicina continuă să prevină ceea ce odată ar fi fost evenimente fatale. Aceasta înseamnă că sănătatea retinei ar putea fi încă o cale importantă în sănătatea cardiovasculară, în ciuda faptului că nu a fost legată de mortalitatea cardiovasculară.

Studiile anterioare, de exemplu, au arătat că fotografiile retinei pot ajuta la prezicerea factorilor de risc cardiovascular.

„Acest corp de lucrări susține ipoteza că retina joacă un rol important în procesul de îmbătrânire și este sensibilă la daunele cumulate ale îmbătrânirii, care cresc riscul de mortalitate”, concluzionează autorii.

Citește și: