Ce efecte au jocurile video asupra IQ-ului unui copil: ce spun cercetătorii

de: Iulia Kelt
21 05. 2022

Cercetătorii au asociat jocurile video cu o creștere a inteligenței la copii, ceea ce poate contrazice într-un fel ideea conform căreia jocurile sunt dăunătoare pentru mințile tinere.

În timp ce diferența de abilități cognitive a fost una mică și nu este suficientă pentru a arăta o relație cauzală, este suficientă pentru a fi notabilă, iar un studiu a avut grijă să ia în considerare variabile, inclusiv diferențele de genetică și mediul socio-economic ale copilului.

Între timp, privitul la televizor și utilizarea rețelelor sociale nu par să aibă un efect pozitiv sau negativ asupra inteligenței. Cercetarea ar trebui să se dovedească utilă în dezbaterea despre cât de mult timp în fața ecranului este recomandat pentru copii.

„Mediul digital definește copilăria modernă, dar efectele sale cognitive sunt neclare și aprins dezbătute”, au scris cercetătorii, în lucrarea lor.

„Credem că studiile ce includ date genetice ar putea clarifica afirmațiile cauzale și ar putea corecta rolul, de obicei nesocotit, al predispozițiilor genetice”, au mai spus ei.

Cercetătorii au analizat 9.855 de copii în cadrul studiul ABCD, toți în SUA, și având vârste cuprinse între 9 și 10 ani. În medie, aceștia au raportat că petrec 2,5 ore pe zi uitându-se la televizor sau la videoclipurile din online, o oră jucând jocuri video și o oră pe rețele de socializare.

Jocurile video ajută copiii să devină mai inteligenți, demontrează un studiu

Cercetătorii au studiat apoi datele a 5.000 dintre acești copii, doi ani mai târziu. În perioada intermediară, cei din studiu care au raportat că au petrecut mai mult timp decât norma acceptată, jucând jocuri video, au înregistrat o creștere cu 2,5 puncte IQ, peste medie.

Este important de remarcat faptul că, deși studiul a analizat doar copiii din SUA și nu a făcut diferența între tipurile de jocuri video (jocuri pentru mobil versus consolă), susține ideea că inteligența nu este o constantă fixă, ​​cu care ne naștem.

„Rezultatele noastre susțin afirmația că timpul petrecut în fața ecranului, în general, nu afectează abilitățile cognitive ale copiilor și că jocurile video pot ajuta, de fapt, la creșterea inteligenței”, a declarat neurologul Torkel Klingberg, de la Institutul Karolinska din Suedia.