Cât se ține la încarcat un telefon nou. Greșeala majoră pe care o fac mulți români

de: Cojocaru Cristian
20 09. 2022

Ți-ai cumpărat un telefon mobil nou însă prin prisma multidudinii de informații, dar și zvonuri, nu știi cât anume să îl ții la încărcat. Află care este modalitatea corectă de a-ți încărca telefonul pentru a nu-i deteriora bateria.

Ideal este să folosești un telefon mobil nou pe care tocmai îl scoți din cutie deoarece tehnologia mai veche a bateriei necesită o încărcare semnificativă înainte de a fi gata de utilizare. Acest caz însă este de domeniul trecutului, dar cu toate acestea, sănătatea bateriei unui telefon second-hand poate fi slăbită.

De obicei, telefoanele au suficientă baterie atunci când abia îl scoți din cutie. Actuala tehnologie îți permite să transferi datele din vechiul telefon în cel nou, astfel că este necesar ca acesta să fie încărcat, chiar daca nu 100%, astfel că poți pleca din magazin cu noul telefon perfect funcțional.

Majoritatea telefoanelor din prezent folosesc baterii litiu-polimer sau litiu-ion. În oricare dintre cele două cazuri, bateria este una bună care nu își pierde atât de rapid capacitatea. De asemenea, bateriile pe bază de litiu funcționează în condiții optime diferite față de bateriile mai vechi.

Cât se ține la încărcat un telefon nou

Astfel, dacă decizi să depozitezi un telefon pentru o perioadă mai lungă de timp, ideal ar fi să încarci bateria acestuia până la 70%. Dacă o baterie pe bază de litiu este încărcată complet, puterea tensiunii din interiorul bateriei creează o presiune subtilă asupra dispozitivului. Această tensiune poate deforma chimia internă a bateriei și, în cele din urmă, scurtează durata de viață a bateriei.

La celălalt capăt al spectrului, o baterie cu o încărcare zero la sută se confruntă și cu efort. Din cauza modului în care funcționează bateriile, dacă nu are absolut nicio încărcare, atunci există de fapt o acumulare de tensiune pe cealaltă parte a bateriei. Acest lucru provoacă tensiune în același mod în care o face o încărcare de 100%, dar deoarece tensiunea este pe partea greșită a bateriei, bateriile neîncărcate îmbătrânesc și mai repede.

Chiar și atunci când o baterie este încărcată optim, în timp aceasta se degradează. Este obișnuit ca telefoanele noi să fie încărcate între 50 și 70 la sută în momentul în care deschizi cutia. Cel mai indicat este ca, în cazul unui telefon nou, încărcarea să aibă loc în intervalul 15-20% și până la 80%.

Nu este greșit să încarci telefonul de la 0 la 100%, însă este recomandat să o faci mai rar. Atunci când bateria telefonului este pe culoarea roșie, se recomandă încărcarea sa și scoaterea când ajunge la aproximativ 80% pentru o durată de viață mai mare a bateriei.

De asemenea, utilizarea telefonului în timp ce se află la încărcat nu dăunează dispozitivului, însă reîncărcarea bateriei în acest timp îi va scurta durata de viață. În ciuda acestui fapt, dispozitivele moderne folosesc controlere electronice care opresc încărcarea bateriei atunci când este plină, ele ocolind complet bateria și rulând dispozitivul în mod direct.