07 sept. 2022 | 09:55

Bateriile făcute din raci și homari, noua „modă” în tehnologie: cum ar putea schimba lumea

ACTUALITATE
Bateriile făcute din raci și homari, noua „modă” în tehnologie: cum ar putea schimba lumea

Trecem printr-o perioadă de grea încercare în care schimbările climatice, dar și resursele pe terminare ale planetei ne împing să ne gândim la soluții alternative de creare a energiei.

„Bateria metalică apoasă reîncărcabilă de zinc se arată promițătoare pentru nevoile de stocare ale energiei în rețea, dar aplicarea sa este limitată de probleme precum formarea dendritei de zinc”, explică o nouă lucrare, publicată ieri în revista Matter.

Pentru a înțelege ce se întâmplă, trebuie să știm cum funcționează bateriile. În mare, o baterie e formată dintre trei elemente: un anod, un catod și un strat de electrolit care le leagă pe cele două.

Atunci când o baterie se descarcă, ceea ce se întâmplă de fapt este un proces chimic numit reacție de oxidare: ionii încărcați sunt eliberați din anod (borna negativă a bateriei), adesea făcut din zinc, prin electrolit, către catod (borna pozitivă).

Bateriile clasice, mai periculoase pentru mediu decât s-ar putea crede

Dependența noastră absolută de aceste reactoare chimice minuscule poate avea un efect profund asupra planetei. „Se produc și se consumă cantități mari de baterii, crescând posibilitatea unor probleme de mediu”, a explicat Liangbing Hu, director al Centrului pentru Inovare în Materiale al Universității din Maryland și autor principal al noii lucrări, într-o declarație.

„De exemplu, separatoarele din polipropilenă și policarbonat, care sunt utilizate pe scară largă în bateriile cu litiu-ion, se degradează în sute sau chiar mii de ani”, s-a subliniat.

Peste cinci ani, va fi la fel de ieftin să cumperi o mașină electrică ca și una pe gaz și, cel mai probabil, vei putea deja să zbori cu avioane electrice. Însă, pentru asta, este nevoie de o soluție suplimentară.

Echipa crede că are răspunsul la această dilemă: crabii. Sau, mai precis, chitosanul, un material biologic care poate servi drept electrolit complet biodegradabil. „Chitosanul este un produs derivat al chitinei”, a declarat Hu. „Cea mai abundentă sursă de chitosan sunt exoscheletele crustaceelor”, a explicat el. Aceasta „includ crabii, creveții și homarii, care pot fi obținute cu ușurință din deșeurile fructelor de mare”.

Stratul de electrolit de chitosan poate fi aproape în întregime descompus de microbi în doar cinci luni, lăsând în urmă doar metalul bateriei. Folosirea zincului, mai degrabă decât a litiului sau plumbului, înseamnă că metalul este reciclabil într-o mare măsură: „Zincul este mai abundent în scoarța terestră decât litiul”, a completat Hu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele