Cât de repede învață bebelușii să înțeleagă ce încerci să le comunici: ce au descoperit cercetătorii

de: Iulia Kelt
19 07. 2022

Cu toate că pare greu de crezut, bebelușii par să învețe limba ta într-un timp mult mai scurt decât se credea anterior. Firește, nu vorbim despre o învățare completă a limbii, dar suficient de amplă încât să poată pricepe, măcar la nivel contextual, ceea ce vrei să le transmiți.

Modul în care creierul bebelușului învață să proceseze sunete complexe ale limbajului este încă un mister, totuși.

Într-un studiu recent, publicat în Nature Human Behaviour, s-au descoperit detalii despre acest proces de învățare uluitor de rapid, începând din primele ore de la naștere.

O echipă de cercetare neonatală din China a făcut o serie de teste pentru a înțelege mai bine cum funcționează creierul unui bebeluș, în raport cu limbajul și capacitatea de înțelegere.

Bebelușii testați de oamenii de știință au dovedit un lucru senzațional

Procedura, care este complet sigură și nedureroasă, a fost efectuată în decurs de trei ore de la nașterea copiilor. Era nevoie doar ca bebelușul să poarte o șapcă elastică, conectată la senzori. Acest lucru se potrivește cu practica obișnuită de multe culturi de a înfășura nou-născuții într-o pătură pentru a-i liniști, ușurând tranziția de la confortul uterului, la viața de zi cu zi.

În decurs de trei ore de la naștere, toți bebelușii au fost expuși la sunete diverse.

„Am fost uimiți să descoperim că, după ce au ascultat aceste sunete timp de cinci ore, nou-născuții au început să facă diferența între vocale. Și după alte două ore, timp în care au dormit în mare parte, creierul lor a răspuns la vocale nu doar mai repede, ci și mai puternic”, au scris cercetătorii, potrivit ScienceAlert.ro.

Aceasta înseamnă că, în prima zi de viață, este nevoie de doar câteva ore pentru ca bebelușii să învețe diferența subtilă dintre sunetele de vorbire naturală și cele nenaturale.

Chiar dacă creierul nostru are predispoziția de a învăța pe baza organizării și funcției sale definite de codul genetic moștenit de la părinții noștri, el este capabil să simtă mediul imediat ce copilul se naște, au punctat, de asemenea, cercetătorii.