Cât câștigi din dobândă, dacă îți ții economiile în euro, la bancă: puține bănci mai permit depozitele în euro

de: Mădălina Bahrim
27 05. 2022

Pe fondul multiplelor crize din ultima perioadă, românii par a fi din ce în ce mai interesați de produsele de economisire în euro ale băncilor. Totuși, oferta de pe piață este destul de modestă. Numai șase bănci din top 10 mai oferă posibilitatea alcătuirii unui depozit în euro, iar despre dobânzile aferente vom detalia în cele ce urmează:

Depozitele bancare sunt văzute de mulți conaționali ai noștri ca fiind soluția în fața inflației. Primesc o dobândă la bani, ceea ce înseamnă nu pierd, ci câștigă? Ei bine, din păcate lucrurile nu mai stau chiar așa.

deDacă vrei într-adevăr să-ți protejezi banii de inflație, depozitele au încetat să mai fie o alternativă excelentă.

Decât să-i ții la saltea, desigur că e bine totuși să primești ceva pentru economiile tale, însă dobânzile oferite de la astfel de produse de economisire au încetat sa mai fie rentabile în fața unei rate explozive a inflației, despre care Banca Națională a României ne spune că va atinge apogeul în iunie, când se va situa la 14,2% și de-abia la începutul anului viitor va coborâ la doar o cifră procentuală.

Cât câștigi sau nu, din depozitele bancare în euro

Totuși, să vedem băncile de top din România și dobânzile oferite pentru un depozit de 5.000 de euro, constituit pentru 12 luni.

Banca – Dobânda – Suma totală (euro)

-Alpha Bank 0,25% 5.011
-CEC Bank 0,20% 5.009
-Garanti Bank 0,20% 5.009
-OTP Bank 0,18% 5.008
Banca Transilvania 0,01% 5.000
-Unicredit 0,01% 5.000

Celelalte bănci cu o cotă de piaţă în jur de 1% şi care oferă depozite în euro pentru populaţie practică dobânzi cuprinse între 0,45% şi 0,05%.

„BCR, BRD, Raiffeisen Bank şi ING Bank au scos complet din oferta lor produsele în euro disponibile necondiționat. Dintre băncile mari, doar Banca Transilvania, CEC Bank, Alpha Bank, Unicredit, OTP şi Garanti Bank mai oferă depozite şi conturi curente în euro la discreţie pentru persoanele fizice. Din totalul de 30 de bănci (dacă scădem Banca Românească aflată în proces de fuziune cu Eximbank şi Ideea Bank cu Banca Transilvania) care activează pe piaţa din România, încă şapte bănci de talie mică (1% sau chiar sub 1% cotă de piaţă) mai oferă depozite în euro”, mai notează sursa citată.