Bula imobiliară din România a explodat în 2022: ce se întâmplă cu tranzacțiile de locuințe, achizițiile de apartamente

de: Alexandru Puiu
05 12. 2022

Se discută de mult timp despre fluctuațiile ciudate din piața imobiliară din România, dar indiferent care este opinia ta pe subiect, realitatea din piață se resimte în vânzări, în numărul tranzacțiilor.

Anul 2022 va intra în istorie ca fiind unul dominat de diverse crize. Criza energetică, de carburant, inflația accelerată, toate au lovit populația de pe meleaguri mioritice într-o manieră foarte agresivă, iar când finanțele au de suferit, investiții semnificativ sau fabuloase se lasă așteptate. Asta s-a întâmplat în acest an și când vine vorba de achizițiile de locuințe.

De ce nu-și mai cumpără românii o locuință, ce spun cifrele

În nordul Capitalei, un proiect rezidențial cu 34 de locuințe a început să fie construit în urmă cu un an și jumătate. În primele trei luni, 16 case și-au găsit deja proprietar, urmând să fie predate la cheie. Celelalte, conform dezvoltatorului, își găsesc semnificativ mai greu un posibil cumpărător în această perioadă.

”Atitudinea cumpărătorilor s-a schimbat imediat după începerea războiului din Ucraina, când au stat în expectativă și au decis ca pentru o perioadă să nu mai facă achiziții. Condițiile de creditare sunt diferite față de condițiile de creditare de anul trecut și chiar avem clienți cărora, în cursul acestui an, s-au schimbat dobânzile de două ori”, a explicat Mădălina Cheptea, directorul de vânzări al unei companii imobiliare, conform Știrile Pro TV.

Ca o schimbare de tendință, românii nu mai cred în proiecte de locuințe și refuză să investească banii până când acestea nu sunt gata. S-au întârziat atât de mult livrările de construcții și s-au dat atât de multe țepe încât oamenii preferă să dea un ban în plus, dar măcar să vadă pe ce l-au dat, să nu cumpere proiecte pe hârtie sau randări pe calculator.

„Apetitul pentru locuințele finalizate, ținând cont de contextul actual dat de lipsa de predictibilitate a ratelor, îndeamnă clienții către achiziția unei locuințe finalizate. Practic, nu știu dacă la momentul finalizării proiectului fie se mai încadrează sau care este produsul de la momentul respectiv din punct de vedere dobândă, avans necesar”, a adăugat Viorel Mohorea, consultant imobiliar.

Revenind la partea de cifre de care discutam în introducere, lucrurile sunt clare. În ultimele cinci luni, conform datelor Agenției Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară, s-au vândut cu 11.000 de locuințe mai puțin, față de aceeași perioadă din 2021. În contextul noii realități, în mod absolut surprinzător, în București, au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe în prima jumătate a anului față de perioada similară din 2021.

„Locuințele livrate astăzi, în prezent, au fost prevândute în urmă cu unul, doi ani, de altfel majoritatea proiectelor care se livrează în prezent se livrează cu un procent destul de mare de prevânzare, puține locuințe rămânând nevândute și sunt disponibile acum în piață”, a concluzionat Gabriel Blăniță, director asociat la Colliers.