Bula imobiliară a explodat în Europa: dezastrul apartamentelor din 2023 care se resimte deja în România

Bula imobiliară a explodat în Europa: dezastrul apartamentelor din 2023 care se resimte deja în România

Situația din piața imobiliară are o lungă tradiție de incertitudine când vine vorba de investiții, dar în ceea ce privește prețurile pe 2023, s-a creat deja un consens printre economiști.

În Europa, s-a creat deja un consens printre investitorii imobiliari pe marginea anului viitor. Inflația accelerată combinată cu prețurile explozive la energie și carburant vor duce nu doar la o scădere a numărului de tranzacții din zona imobiliară, dar și la o reducere a chiriașilor. Prețurile la apartamente se vor duce în jos pentru că nu mai are cine să le cumpere. Profiturile din acest domeniu se vor duce și ele în jos.

Când se redresează piața imobiliară, prețurile la apartamente

Piața europeană de imobiliare și, implicit, cea din România, își va reveni cât de cât în 2024. Perspectivele pe 2023 nu sunt deloc optimiste, după cum se arată în raportul Emerging Trends in Real Estate 2023 realizat de PWC împreună cu Institutul Urban Land, citat de ZF.ro.

”Izbucnirea războiului în Ucraina şi consecinţele acestuia aduc un nou val de pesimism în rândul investitorilor europeni din sectorul imobiliar, după ce ieşirea din criza sanitară le-a dat pentru scurt timp încredere. Liderii din industrie anticipează că 2023 va fi un an dificil, în care lichidităţile vor scădea, pe o piaţă în care volumul investiţiilor, chiriile şi gradul de ocupare vor fi din ce în ce mai mici.

Îngrijorările legate de inflaţie, ratele dobânzilor şi evoluţia economică sunt în creştere faţă de anul trecut când deja începeau să alarmeze mediul de afaceri. Oportunităţile de creştere şi de obţinere a unui randament bun al investiţiilor există în continuare, dar ecuaţia a ceea ce reprezintă o afacere bună s-a schimbat din nou”, a declarat Francesca Postolache, Partener, PwC România.

Dincolo de opinii legate de prețurile la apartamente, există și câteva certitudini. Disponibilitatea capitalului pentru investiții în 2023 se află cel mai mic nivel de la criza financiară din 2008. În consecință, anul viitor va marca o scădere radicală a activității de dezvoltare imobiliară, după ce 2022 s-a reflectat într-o încetinire a fenomenului.