Cum a evitat Sorin Oprescu arestarea până acum, folosindu-se de tehnologie
Din referatul întocmit de procurori pentru arestarea lui Sorin Oprescu aflăm cum acesta se folosea de tehnologie pentru a evita să fie prins.
UPDATE:Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au dat sentinţa definitivă în dosarul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat, în primă instanţă, la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. CAB l-a condamnat definitv pe Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni cu executare, citește mai multe AICI.
Una dintre cele mai importante știri din ultimele zile este dosarul lui Sorin Oprescu, acesta fiind acuzat de luare de mită. Mult mai interesant decât sumele uriașe pe care acesta le încasa din diverse proiecte sunt metodele de care se folosea primarul capitalei pentru a evita arestarea. După cum scriu cei de la HotNews, acesta deținea un aparat pentru bruierea telefoanelor. Oricine venea la domiciliul său pentru a discuta despre mită era obligat să-și lase telefonul în interiorul dispozitivului.
În ceea ce privește banii primiți de Oprescu în anul 2013, 80% au provenit din mita încasată pentru diverse contracte. Referatul procurorilor scoate la iveală un comportament extrem de ciudat al primarului. Conform declarațiilor unui denunțător, Sorin Oprescu ar fi primit mită într-o cutie de carton, folosită în mod normal pentru cadouri, plasată sub o pernă de pe canapeaua sa. De asemenea, acesta era extrem de îngrijorat în legătură cu posibilitatea de a fi prins, motiv pentru ar fi cerut ca persoanele care-l vizitau să se asigure că nu erau urmărite.
Nu este prima oară când un primar se folosește de tehnologie în cadrul unor activități ilegale. După cum probabil vă amintiți, și Gheorghe Nechita, primarul orașului Iași, a folosit în trecut la aplicații spion instalate pe telefon. Din câte se pare, acesta a apelat atunci la un angajat al Poliției Locale, pe care l-a însărcinat cu achiziționarea unui software special care-i dădea acces la aproape orice fel de informație stocată pe un dispozitiv. Aplicația a fost instalată pe telefonul amantei primarului, iar pentru o perioadă de timp, Nechita a putut verifica nu nu mai locația acestei, prin GPS, ci și fotografiile, videoclipurile, e-mail-urile, SMS-urile, mesajele prin Skype și cele prin WhatsApp. Puteți vedea o listă completă cu aplicații spion AICI.
Cum funcționează un dispozitiv de bruiaj
Un dispozitiv pentru blocarea semnalului funcționează într-un mod relativ simplu: acesta transmite un semnal pe aceleași frecvențe radio pe care le utilizează și terminalul, blocând astfel comunicarea dintre acesta și turnurile GSM și inițiind un atac de tipul ”denial of service”. Mai exact, semnalul transmis de jammer trebuie să fie suficient de puternic pentru a-l anula pe cel al telefonului. În condițiile în care au parte de interferențe, telefoanele sunt programate să adauge o putere mai mare semnalului, iar dispozitivele de bruiaj trebuie să fie capabile să identifice acest lucru pentru a-l putea anula.
Telefoanele folosesc două frecvențe diferite: una pentru a vorbi și una pentru a asculta. Anumite jammer-e, însă, blochează numai una dintre acestea. În aceste condiții, telefoanele sunt ”păcălite” și vor afișa că nu există semnal. Cele mai complexe dispozitive de bruiaj, însă, afectează toate frecvențele în același timp, pentru a avea un efect asupra telefoanelor care schimbă diverse rețele pentru a avea semnal.