Procesul lui Sorin Oprescu s-a încheiat. Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru fapte grave de corupţie

Procesul lui Sorin Oprescu s-a încheiat. Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru fapte grave de corupţie
După 6 ani procurorii cer pedeapsa maximă pentru fapte de corupție

În urmă cu 6 ani, Sorin Oprescu, pe atunci primarul Capitalei, era arestat într-o anchetă privind acuzațiile de luare de mită. Era la al doilea mandat de primar al Bucureștiului. Procurorii DNA îl acuzau pe Oprescu că a luat mită de la anumite companii. Conform procurorilor acestea au beneficiat de anumite facilități contra sumelor acordate fostului primar.

Procurorii îl arestau din biroul primăriei

În 2015, în urma unor denunțuri, Sorin Oprescu, primarul Capitalei la acel mment, era arestat de DNA direct din biroul său de primar. Procurorii susțineau că a luat o reducere de 10% din acorduri. Deși nega acuzațiile, Sorin Oprescu era pus în fața unor documente reale. Cazul fostului primar devenea unul dintre multele scandaluri de corupție care a înghițit personalități politice de top din România.

Sorin Oprescu față-n-față cu DNA

Sorin Oprescu, în vârstă de 63 de ani atunci, era reținut pentru 24 de ore, iar procurorii cereeau unei instanțe să prelungească acest lucru cu o lună în timp ce investigațiile continuau. Companiile care au câștigat contracte de lucrări publice au păstrat până la 33% din profitul brut, spuneau procurorii.

„Restul a fost dat drept mită angajaților primarului din București, cu 10% din valoarea contractelor solicitată de acuzatul Sorin Oprescu.”

Primarul a fost prins acceptând mită de la oameni care au devenit informatori, susțin procurorii. Avocatul Alexandru Chiciu declara că Sorin Oprescu, clientul său „nu a cerut niciodată bani de la nimeni, direct sau indirect”. Mai mulți români de renume și-au pierdut slujbele din cauza acuzațiilor de corupție. Premierul Victor Ponta era și el acuzat în iulie de mai multe acte de corupție într-o anchetă de lungă durată.

După 6 ani procurorii cer o pedeapsă de 15 ani de închisoare

Proesul în care Sorin Oprescu era acuzat de mită s-a derulat pe o perioadă de 6 ani. Conform unor surse G4Media, astăzi s-ar fi încheiat procesul. Acum se așteaptă sentința în luna decembrie a acestui an. Aceleași surse judiciare spun că procurorii au cerut o pedeapsă de cel puțin 15 ani pentru acuzațiile aduse fostului primar. Judecătorul de caz este același care a dat sentințele și în cazul Elenei Udrea și al fiicei fostului președinte Traian Băsescu.

Sentința din decembrie vine ca urmare a contestării unei alte sentințe din 2019. Atunci a primit o decizie de 5 ani şi 4 luni de închisoare. În cazul în care Curtea de Apel Bucureşti va da sentința, Sorin Oprescu riscă să stea după gratii 15 ani, pentru acuzațiile de corupție.

La finalul ședinței din instanța de judecată acesta și-a menținut declarațiile de nevinovăție. În afară de asta fostul primar a mai declarat că dosarul s-a bazat doar pe un singur denunţ, al lui Bogdan Cornel Popa, și că, în fapt, acuzațiile DNA sunt nefondate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI