Boris Johnson anunță că refugiații ucraineni care intră ilegal în Marea Britanie vor fi transportați în Rwanda
Unii solicitanți de azil care trec Canalul către Marea Britanie vor primi un bilet dus dus către Rwanda, conform noilor planuri guvernamentale. Schema pilot se va concentra pe bărbați singuri care sosesc cu bărci sau camioane. Premierul Boris Johnson a declarat că schema de 120 de milioane de lire sterline va „salva nenumărate vieți” din traficul de persoane.
Boris Johnson, despre refugiații ucraineni care intră ilegal în Marea Britanie
Organizațiile pentru refugiați au criticat planul ca fiind crud. Ei au pus sub semnul întrebării costul și impactul acestuia și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația în Rwanda în ceea ce privește drepturile omului. Boris Johnson a spus că este nevoie de acțiuni pentru a opri „contrabandiştii ticăloși” care transformă oceanul într-un „cimitir apos”, planul fiind conceput pentru a le distruge modelul de afaceri.
„Compasiunea noastră poate fi infinită, dar capacitatea noastră de a ajuta oamenii nu este. Nu putem cere contribuabilului britanic să scrie un cec în alb pentru a acoperi costurile oricui ar dori să vină să locuiască aici. Cei care reușesc să ajungă în Marea Britanie nu vor fi duși la hoteluri cu cheltuieli publice mari”, a spus acesta, potrivit BBC.
Vorbind în Kent, el a spus că noul plan se va dovedi „în timp un factor de descurajare foarte considerabil”.
Liderul laburist, Sir Keir Starmer, a descris schema ca fiind „nefuncționabilă” și „extorsionată”, susținând că este o încercare de a distrage atenția de la amenda „partygate” a lui Johnson.
Anul trecut, se știe că 28.526 de persoane au traversat cu bărci mici, față de 8.404 în 2020. Aproximativ 600 de persoane au făcut traversarea miercuri, cifra ar putea ajunge la 1.000 pe zi în săptămânile următoare, iar numărul de persoane care pot fi relocate va fi „nelimitat”, a spus Johnson.
Rwanda va avea „capacitatea de a reloca zeci de mii de oameni în anii următori”, inclusiv cei care au sosit „ilegal” de la începutul anului, a spus el.
„Nu putem susţine un sistem ilegal paralel. Compasiunea noastră poate fi infinită, dar capacitatea noastră de a ajuta oamenii nu este”, a spus premierul Boris Johnson.
Rwanda își va asuma responsabilitatea pentru migranți
Ministrul de Interne, Priti Patel, care a călătorit în capitala Rwandei, Kigali, pentru a semna acordul, a declarat că este „o premieră globală și va schimba modul în care abordăm colectiv migrația ilegală”. Ea a mi spus că „marea majoritate” a celor care sosesc „ilegal” în Marea Britanie va fi luate în considerare pentru relocarea în Rwanda.
Cercetări recente ale Ipsos Mori au sugerat că 60% din public a fost nemulțumit de politica guvernului în materie de migrație, dintre care mai mult de jumătate au citat traversările Canalului. Detaliile precise ale planului nu au fost încă confirmate, dar el a spus că procesul va fi limitat în mare parte la bărbați singuri.
Conform propunerii, Rwanda își va asuma responsabilitatea pentru persoanele care au făcut călătoria de peste 4.000 de mile, le va supune unui proces de azil și, la sfârșitul acestui proces, dacă ar avea succes, ar avea cazare pe termen lung.
Guvernul ruandez a declarat că migranții vor avea „dreptul la protecție deplină în temeiul legislației din Rwanda, acces egal la locuri de muncă și înscriere în serviciile de asistență medicală și de asistență socială”.
Ministerul de Interne al Regatului Unit consideră că legea existentă privind azilul va fi suficientă pentru a implementa planul, dar rămân întrebări cu privire la legalitatea schemei. Boris Johnson a spus că planul este „pe deplin conform” cu dreptul internațional, dar a recunoscut că se așteaptă ca acesta să fie supus contestației în instanțe și din partea unei „armate formidabile de avocați motivați politic”.