VIDEO | Premierul Boris Johnson, vizită neanunțată la Kiev. Mesajul postat de Ambasada Ucrainei în Marea Britanie face furori

VIDEO | Premierul Boris Johnson, vizită neanunțată la Kiev. Mesajul postat de Ambasada Ucrainei în Marea Britanie face furori

Premierul britanic Boris Johnson se află, sâmbătă, 9 aprilie, în Ucraina, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Cei doi lideri europeni discută personal despre războiul Rusiei în capitala Kiev, unde şeful executivului britanic a venit într-o vizită neanunţată public. Cel mai probabil, politicianul a venit cu trenul în Ucraina.

Boris Johnson se află în Ucraina

O poză postată pe Twitter de Ambasada Ucrainei în Marea Britanie îi înfățișează pe Boris Johnson și Volodimir Zelenski așezați la o masă, cu steagurile Marii Britanii și Ucrainei pe fundal. Instituția diplomatică a postat pe Twitter fotografia împreună cu un singur cuvânt: „Surpriză”, dând de înțeles că presa nu a știut de această întrevedere. Fotografia s-a viralizat rapid.

„Chiar acum a început o vizită a lui Boris Johnson la Kiev, pentru a se întâlni în persoană cu preşedintele Zelenski”, a anunţat şeful adjunct de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Sibiga, pe Facebook.

„Regatul Unit este liderul sprijinului militar pentru Ucraina, liderul coaliţiei antirăzboi, liderul sancţiunilor contra agresorului rus”, a adăugat oficialul ucrainean, postând o imagine care îi arată pe cei doi lideri discutând.

Primul lider din G7 care vizitează Kievul

Boris Johnson este primul lider din G7 (principalele state industrializate din lume) care vizitează Ucraina, după declanșarea invaziei ruse în această ţară la sfârșitul lunii februarie.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, premierul britanic s-a întâlnit cu liderul de la Kiev într-o dovadă a „solidarităţii cu poporul ucrainean.

„Ei vor discuta despre sprijinul pe termen lung al Regatului Unit pentru Ucraina şi prim-ministrul va prezenta un nou pachet de ajutor militar şi financiar”, a explicat reprezentantul executivului de la Londra.

Marea Britanie ajută armata ucraineană

Vizita lui Johnson vine după ce premierul britanic a anunțat un ajutor militar suplimentar în valoare de 100 de milioane de lire sterline pentru forțele ucrainene, inclusiv arme antitanc și antiaeriene, precum și așa-numitele „drone sinucigașe”.

Situația din capitala ucraineană s-a stabilizat după ce forțele ruse s-au retras din regiunea Kiev. Au abandonat orașele Bucha și Hostomel, situate la nord-vest de Kiev, și s-au retras în Belarus. De la sfâștirul lunii martie, atacurile asupra metropolei au încetat. Echipele de urgență au curățat autostrăzile și marginile drumurilor de mine și au remorcat vehicule blindate rusești distruse.

Ce poate vedea premierul britanic la periferia capitalei

Fiind imposibilă călătoria cu avionul, Johnson a mers la Kiev cu trenul, cel mai probabil din estul Poloniei. Traseul de 600 km de la graniță trece prin orașul de vest Lviv. La periferia capitalei, Johnson poate vedea tancuri rusești aruncate în aer pe marginea drumului, precum și semne ironice de bun venit pictate de ucraineni care spuneau: „Rusia, du-te naibii!”.

Boris Johnson a mai fost la Kiev înainte de invazie și a purtat discuții cu Zelenski în palatul Mariinsky, reședința oficială a președintelui Ucrainei.

Citește și: