Blocarea Facebook de către Rusia este „un act de intimidare“ împotriva Occidentului

de: Emanuela Pana
07 03. 2022

Rusia a decis blocarea Facebook pe teritoriul țării sale, pe motiv că „discriminează“ mass-media rusă. Se preconizează însă că hotărârea va avea un impact limitat asupra vieții de zi cu zi a rușilor, care sunt relativ puțini pe această rețea socială. Totuși, blocarea Facebook în țară de către autoritatea rusă de reglementare a internetului, Roskomnadzor, reprezintă „un act de intimidare“ a Occidentului. Mai multe detalii, în continuare.

Blocarea Facebook în Rusia, „un act de intimidare“ a Occidentului

Autoritatea rusă de reglementare a internetului, Roskomnadzor, a ordonat vineri, 4 martie, blocarea Facebook în țara condusă de Vladimir Putin, acuzând rețeaua socială de „discriminare“ a mediei ruse.

„A fost luată decizia de a bloca accesul la Facebook“, a anunţat Roskomnadzor pe mesageria Telegram, informează AFP şi Reuters.

După invazia Rusiei în Ucraina, compania americană a fost într-adevăr de acord, alături de Twitter, YouTube, TikTok sau Telegram, să respecte cerințele europene și să retragă o parte din mass-media rusă de pe platforma sa. Această măsură a împins însă Kremlinul să se „alăture celor mai represive regimuri din lume“, notează Washington Post.

„Rusia și-a tăiat cetățenii de la cea mai mare rețea socială din lume“, notează cotidianul american, citat de courrierinternational.com.

Citește și: Singura condiție impusă de Rusia Ucrainei pentru sistarea războiului. Ce îi cere Kremlinul lui Zelenski

Rusia a blocat şi accesul la Twitter și YouTube

Potrivit Washington Post, blocarea Facebook pe teritoriul Rusiei este, întâi de toate, „rodul unei strategii mai ample“, care vizează în primul rând occidentalii.

„Bineînțeles, blocarea Facebook nu este chiar o chestiune de apărare a libertății de exprimare, pentru Vladimir Putin“, asigură ziarul de centru-dreapta, care mai scrie că liderul rus „și-a petrecut ani de zile dăunând libertății presei și punând botniță opoziție“.

Având în vedere contextul, apelurile occidentalilor de a apăra libertatea de exprimare în Rusia sunt în creștere.

La scurt timp după ce a interzis Facebook, Rusia a blocat și accesul la Twitter. Potrivit BBC, nici YouTube nu mai funcționează pentru utilizatorii ruși.

Decizia de a interzice Twitter ar fi fost luată pe baza unei cereri din 24 februarie a parchetului general.