Singura condiție impusă de Rusia Ucrainei pentru sistarea războiului. Ce îi cere Kremlinul lui Zelenski

Singura condiție impusă de Rusia Ucrainei pentru sistarea războiului. Ce îi cere Kremlinul lui Zelenski

Rusia a spus că poate opri operațiunile în „orice moment” dacă Ucraina îndeplinește condițiile rusești. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că Ucraina trebuie să recunoască Crimeea ca rusă, iar Donețk și Lugansk ca state independente. În plus, Peskov spune că Ucraina trebuie să-și modifice constituția și să respingă pretențiile de a intra în orice bloc (cum ar fi NATO, de exemplu).

Ce îi cere Kremlinul lui Zelenski ca să oprească războiul

El adaugă că Rusia va termina „demilitarizarea” Ucrainei, iar dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite, acţiunea militară rusă se va „înceta într-o clipă”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului insistă că Rusia nu încearcă să facă alte pretenții teritoriale asupra Ucrainei.

Rusia a capturat și anexat Crimeea în martie 2014, iar câteva săptămâni mai târziu și-a acordat sprijinul separatiștilor pro-ruși din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucraina se întâlnesc pentru a discuta situația războiului

Întâlnirea a fost stabilită în timp ce Rusia continuă invadarea Ucrainei în a douăsprezecea zi a războiului declanșat de Vladimir Putin. Mai mult, Ucraina spune că atacurile cu rachete continuă chiar și asupra zonelor rezidențiale din mai multe orașe, iar capitala Kiev s-ar putea confrunta cu un asalt total.

„Potrivit unui acord, la telefon, între preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, un contact este prevăzut, în marja Forumului diplomatic din Antalia, între ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cel al Ucrainei, Dmitro Kuloeba”, a anunțat, într-o postare pe Telegram, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Luni, la ora 16.00, este programată o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, iar dacă această întâlnire va avea loc, ar fi prima întrevedere la nivel înalt între cele două țări după ce Rusia a început invazia Ucrainei pe 24 februarie.

Rusia nu se prezintă la ședința de judecată internațională

Rusia a refuzat să participe la o audiere a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) în care Ucraina cere oprirea invaziei. Ambasadorul Rusiei la Haga, Alexander Shulgin, a indicat că guvernul său nu intenționează să participe la proceduri.

Judecătorul-șef de la cea mai înaltă instanță a ONU a spus că regretă neapariția Federației Ruse. Reprezentantul Ucrainei Anton Korynevych a declarat în instanță: „Faptul că scaunele rusești sunt goale spune multe, nu sunt aici, sunt pe câmpul de luptă”.

El a acuzat Moscova că a pângărit Convenția de genocid folosind pretențiile unui genocid inexistent ca pretext fals pentru a încerca să justifice invazia. „Putin minte, cetățenii ucraineni mor”, a spus el.

Ucraina a cerut CIJ să intervină de urgență pentru a cere Rusiei să-și suspende imediat operațiunea militară, să prevină noi victime civile și orice acte de genocid sau retorică care exprimă intenția de genocid. Atât Rusia, cât și Ucraina sunt membri ai curții și ambele au semnat Convenția de genocid.

Citește și: