Bitcoin, Ether și celelalte criptomonede, lovite din plin în 2022: realitatea îngrijorătoare din piață, conform experților

de: Alexandru Puiu
12 01. 2022

În timp ce în 2021 au depășit toate recordurile, Bitcoin, Ether, Dogecoin și celelalte criptomonede nu par să se bucure de vești bune la începutul acestui an. Deși au o volatilitate foarte mare, trendul este în mod clar unul îngrijorător, conform experților.

Bitcoin, care dă tonul întregii piețe de criptoactive, a început 2022 în jurul valorii de 46.000 de dolari, dar în această săptămână s-a tranzacționat chiar și sub 40.000 de dolari. Acum, și-a mai revenit un pic, iar la momentul redactării acestor rânduri, gravitează în jurul sumei de 42.709 dolari, în scădere, din nou, față de ziua precedentă.

Trendul este similar pentru Ethereum, Dogecoin și Cardano. Ca referință, Ether se joacă acum în jurul a 3231 de dolari, dar pe 10 ianuarie, după mult timp, a căzut sub pragul de 3000 și s-a tranzacționat cu 2949 de dolari. În contextul în care pe 12 decembrie dădeai 4139 de dolari pe un Ether, nu prea există motive de optimism.

Ce se întâmplă cu Bitcoin, Ether și Dogecoin în 2022

„E clar că atunci când vezi prăbușindu-se prețul la Bitcoin te gândesti la semnale. Aceste criptomonede au caracteristici specifice, în sensul că nu prea știi cum să le evaluezi. Înseamnă că atunci când cumpărăm acest tip de active, le cumpărăm cu ochii închiși, ne uităm cum a evoluat prețul în ultima perioadă și încercăm să ne dăm seama cum va evolua fără să avem date concrete.

Trendul acesta descrescător poate reflecta o teamă de viitorul foarte apropiat, investitorii care au lichiditățile blocate în aceste tipuri de active bănuiesc o perioadă mai dificilă și încearcă să își securizeze plasamentele, întorcându-se la lichiditate.

Criptomonedele nu prezintă bani, nu poți cumpără lucruri cu ele și, ca sa nu riște să aibă lichiditățile blocate în astfel de active, vedem aceste ieșiri din piață, care prăbușesc prețul lor.

E o tendința ușor pe termen lung, oamenii își retrag investițiile din acest tip de active foarte greu de evaluat și riscante. Pe fondul unor îngrijorări legate de inflație, creșterea dobânzilor ca răspuns la inflație – asta în toată lumea – putem interpreta și ca pe un semn legat de o neîncredere în ceea ce urmează.

Acest exces de lichiditate se duce prima dată către acele elemente care sunt cel mai apropiate de tiparniță. Instrumentele financiare sunt în prima linie lângă tiparniță, primele care se supraevaluează sunt activele financiare, mai ales aceste criptomonede.

Cred că în cazul lor s-a supraevaluat, inclusiv funcția pentru care au fost create. S-a vorbit că vom face plăti cu ele, că vor înlocui banii clasici. Criptomonedele au apărut ca ciupercile după ploaie, dar eu eșuat în misiunea pentru care au fost create, de a înlocui banii”, a explicat la Digi24 economistul Cristian Păun.