Bitcoin, o nouă lovitură dureroasă, din cauza crizei din Kazahstan

Bitcoin, o nouă lovitură dureroasă, din cauza crizei din Kazahstan

Națiunea din Asia Centrală a intrat în haos, în timp ce protestele violente declanșate de creșterea prețului combustibilului au provocat zeci de morți și sute de răniți. E afectat și Bitcoin.

Ca parte a haosului, au fost raportate reduceri de internet și telecomunicații la nivel național, iar acest lucru are un impact asupra operațiunilor locale de extragere a criptomonedei, potrivit CNN.

Kazahstanul a devenit un centru de minare popular anul trecut, după ce vecina țară China a reprimat această activitate – restricții de care autoritățile chineze au spus că sunt necesare pentru a proteja eforturile țării de a reduce emisiile de carbon.

Kazahstan, centru Bitcoin, în pericol

Exploatarea criptomonedelor este un proces complicat prin care monede noi sunt introduse în circulație. Mineritul necesită computere de mare putere care rezolvă puzzle-uri matematice complexe pentru a crea un nou „bloc” pe blockchain. Necesită putere semnificativă de computer și electricitate, iar Kazahstanul, cu resursele sale energetice bogate, a devenit o alternativă atractivă la China.

Kazahstanul a reprezentat mai mult de 18% din puterea de calcul globală a rețelei Bitcoin în august anul trecut – ultima lună pentru care au fost disponibile date, potrivit Centrului Cambridge pentru Finanțe Alternative. Aceasta este pe locul al doilea, după Statele Unite.

Puterea de calcul globală se referă la puterea totală de calcul care este folosită pentru a extrage criptomonede, conform CoinDesk.

Încă nu este clar când vor fi restabilite serviciile de internet în Kazahstan, ceea ce face dificil de știut cât de profund va fi resimțit impactul asupra criptomonedei. Potrivit monitorului de internet Netblocks, conexiunea a fost închisă timp de 36 de ore începând de vineri dimineață.

La doar câteva ore de la întreruperea internetului, hashrate-ul a înregistrat o scădere de 12%, a scris pe Twitter Larry Cermak, vicepreședintele de cercetare al site-ului cripto The Block.

Investitorii devin nervoși. Prețul unui singur Bitcoin a scăzut vineri la 42.000 de dolari, cel mai scăzut nivel din septembrie anul trecut. Criptomoneda a fost, de asemenea, sub presiune, după ce Rezerva Federală a SUA a semnalat că ar putea anula stimulentele economice mai agresiv decât se aștepta, ceea ce i-a făcut pe investitori să fie mai precauți în ceea ce privește activele mai riscante.

Citește și: