Biden a declasificat informații despre războiul din Ucraina. Care a fost motivul

de: Anca Lupescu
07 06. 2022

Președintele SUA, Joe Biden, a dat ordinul de declasificare a informațiilor în perioada premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, deoarece afirmațiile oficialilor americani privind iminența atacului au fost întâmpinate cu „scepticism” de partenerii și aliații americani, potrivit celui mai mare șef al spionajului național.

De ce a declasificat președintele american informații despre invazia rusă în Ucraina

„Atunci când le-am explicat factorilor noștri de decizie și când aceștia s-au dus la interlocutorii lor, au constatat că a existat o cantitate destul de mare de scepticism în legătură cu acest lucru”, a declarat luni directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, la o conferință privind securitatea cibernetică.

„În consecință, președintele a revenit la noi și ne-a spus: „Trebuie să ieșiți și să împărtășiți cât mai mult posibil și să vă asigurați că oamenii văd ceea ce vedeți, astfel încât să ne putem implica din nou și poate să avem conversații mai productive despre cum să planificăm, în esență, potențialul unei invazii rusești”.”

Încă din primele zile ale aglomerării rusești la granița ucraineană, administrația Biden a declasificat și a făcut publice în mod selectiv informații legate de războiul Rusiei în Ucraina, atât pentru organizațiile media, cât și pentru alte națiuni prietene.

Abordarea a avut ca scop combaterea propagandei rusești la nivel global și pentru a se asigura că partenerii și aliații SUA împărtășesc o imagine unitară.

Haines a declarat luni că SUA „au făcut o mulțime de schimburi în acest spațiu cu partenerii și aliații”, dezvoltând în cele din urmă „mecanisme de schimb” care pot fi folosite în viitor.

Moscova a negat până în ultima clipă acuzațiile SUA potrivit cărora se pregătește de invazia Ucrainei. Vladimir Putin continua să spună că trupele comasate la granița Ucrainei participă la exerciții militare de rutină.