„Ucraina va vedea în următoarele zile o operațiune specială adevărată”, amenință Kadîrov, șeful republicii cecene

„Ucraina va vedea în următoarele zile o operațiune specială adevărată”, amenință Kadîrov, șeful republicii cecene

Șeful republicii cecene, Ramzan Kadîrov, a anunțat succesele armatei ruse „în fiecare sector” din Ucraina și a promis că zilele trecute toată lumea va vedea o „adevărată operațiune specială”. Declarațiile lui Kadîrov sunt comentate de Komsomolets din Moscova.

Amenințările liderului cecen pentru Ucraina

„Se va vedea cum fug acești șahiști nu numai din aceste orașe, ci și din Ucraina. Ne pregătim și îi vom încânta pe adevărații patrioți ai Rusiei, iar pe dușmani îi vom lăsa să moară”, a declarat șeful Ceceniei în mesajul video, pe care l-a publicat duminică, 5 iunie.

„Există rezultate bune în fiecare sector”, a spus el. Potrivit liderului cecen, luptătorii  au distrus tunurile americane „trei șapte” în Lisichansk – cinci bucăți. „Am aflat unde erau ascunse și le-am distrus cu un impact punctual”, a declarat Ramzan Kadîrov.

El a negat, de asemenea, retragerea trupelor rusești în Severodonetsk: „Unii șaitani spun că atacurile Bandera și ale noastre se retrag în Severodonețk. Eu vreau să vă spun contrariul”.

Potrivit acestuia, luptătorii ruși au intrat deja în zona industrială din Severodonețk, străpungând apărarea inamicului. „Am cucerit-o în apropiere, vom cuceri și restul zilei în cealaltă zi”, promite Ramzan Kadîrov.

Iar Kadîrov i-a suferat președintelui Ucrainei să iasă „în piață” și să se predea cu cuvintele „Nu trageți, rude, mă predau!”.

Severodonețk, la un pas de a fi preluat de ruși

Deși forțele rusești continuă să mobilizeze echipamente și trupe în zona Severodonețk-Lișcani, forțele ucrainene au contracarat cu succes în ultimele 48 de ore și au împins trupele rusești înapoi la periferia estică a orașului și în afara așezărilor din sud.

Analiștii americani spun că atacul forțelor ucrainene asupra trupelor ruse din Severodonetsk ar indica o scădere a puterii de luptă a Moscovei.

Prin participarea trupelor sale la invazia rusă din Ucraina, Ramzan Kadîrov vrea să dea o demonstrație de forță, dar și un gest de loialitate față de protectorul său de la Kremlin, Vladimir Putin, scria The Guardian la sfârșitul lunii martie. Dar, pe zi ce trece, luptătorii liderului cecen riscă tot mai mult să devină carne de tun într-un război care ar fi putut prevesti căderea regimului lui Kadîrov.

Cecenii, aliații lui Putin în războiul din Ucraina

Ministerul britanic al Apărării a declarat luna trecută că așa-numiții „Kadîroviți” au început să intre în Ucraina în primele zile ale invaziei militare de amploare a Rusiei. „În încercarea de a înfrânge rezistența ucraineană, Rusia și-a folosit din greu personalul auxiliar”.

Printre aceștia se numără forțele cecene, care numără probabil câteva mii de luptători și care operează în principal în sectoarele Mariupol și Lugansk.

„Desfășurarea de trupe din grupuri atât de diverse demonstrează problemele de aprovizionare ale Rusiei în Ucraina și, cel mai probabil, contribuie la un comandament dezorganizat care continuă să împiedice operațiunile rusești”, se arată în raportul ministerului britanic.

 

Citește și: